Uitgelicht

Vrijwilligersvergoeding gaat omhoog per 1 januari 2019

Het werd al aangekondigd in het regeerakkoord van Rutte III. Maar nu lijkt het er ook daadwerkelijk van te komen. Volgens het belastingplan 2019 gaan de maxima van de vrijwilligersvergoeding per 1 januari 2019 omhoog van 150 naar 170 Euro per maand en 1500 naar 1700 Euro per jaar. De vrijwilligersvergoeding is een onbelaste onkostenvergoeding die vrijwilligers kunnen ontvangen wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zolang de ontvangen vergoedingen de maximale normbedragen niet overschrijden, hoeven de vrijwilligers de vergoedingen niet aan de belastingdienst door te geven.

Inschrijving Meer dan handen vrijwilligersprijzen gestart

De inschrijving voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen is geopend. Met deze prijzen zet het ministerie van VWS inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreekt ze haar waardering uit voor de vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Gemeenten kunnen lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten uit hun gemeente voordragen die in hun ogen het verschil maken voor de gemeente. Landelijke organisaties kunnen zichzelf aanmelden.

Een vijfde van de vrijwilligers in zorg en welzijn verricht taken professionals

Een vijfde van de vrijwilligers in zorg en welzijn doet wel eens werk dat eigenlijk door professionals zou moeten worden gedaan. Werk waarvoor je medische of psychologische kennis nodig hebt, in aanraking komt met privacy gevoelige informatie of lichamelijke intimiteit.  Vrijwilligers vinden dit zelf ongewenst, maar doen het werk toch vaak omdat anders hulpbehoevende mensen geen hulp krijgen. Zo overschrijden ze vaak grenzen, ook die van henzelf.

7 december: Inspiratiedag European Solidarity Corps

Het European Solidarity Corps is gestart! In dit nieuwe subsidieprogramma van de Europese Unie kunnen jongeren tussen de 18-30 jaar uit heel Europa vrijwilligerswerk doen, lokaal een solidariteitsproject organiseren en uitvoeren of een werkervaringsplek of baan vinden in een land binnen Europa. Het European Solidarity Corps geeft jouw organisatie de kans om waardevolle projecten op te pakken die belangrijk zijn voor de maatschappij. Door een steentje bij te dragen kunnen jongeren zich verder ontwikkelen.

Aanmelden Appeltjes van Oranje 2019

Het thema van de Appeltjes van Oranje 2019 is ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen staan in het teken van mensen die vrijwilligers op een buitengewone manier weten te mobiliseren en enthousiast weten te houden. Het Oranjefonds is op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle sociale projecten, die met hun aanpak, innovatiekracht en gedrevenheid echt iets teweeg hebben gebracht. Wie is het beste in staat om vrijwilligers te mobiliseren en hen op langere termijn actief te houden?