Thema bijeenkomst Sociale Veiligheid voor adviseurs en coördinatoren vrijwilligerswerk.
AANMELDEN KAN VIA DEZE LINK
Zien we je op 20 november?
Op 20 november 2024 vindt er een bijeenkomst plaats in Utrecht waar coördinatoren en adviseurs elkaar kunnen ontmoeten en waarin we de volgende onderwerpen behandelen:
- Inleiding sociale veiligheid (plenair)
- 3 workshop rondes
Workshops, keuze uit:
- Gratis VOG en preventief beleid
- Vertrouwenscontactpersoon, vertrouwenspersoon en de rol van de vrijwilligers centrale
- Crisisvoorbereiding voor besturen en adviseurs
- Aan de slag met de gedragscode
- Microagressies en inclusie
Deze thema’s behandelen we in kleinere groepen op een interactieve manier, zodat iedereen aan bod komt en je de onderwerpen kunt kiezen waarin je geïnteresseerd bent.
De themabijeenkomst is inclusief een vegetarische broodjeslunch, koffie, thee en water.
Let op: deze themadag heeft plaats voor maximaal 60 deelnemers en is kosteloos.
Om die reden maximaal 2 personen per organisatie.
Aanmelden kan tot en met 31 oktober 2024.
Vol=vol
Beschrijving van de workshops
1. Gratis VOG en preventief beleid
Tijdens deze sessie behandelen wij diverse aspecten die vallen onder sociale veiligheid. We nemen je mee hoe je als vrijwilligersorganisatie een preventief beleid kunt ontwikkelen met onder andere een aannamebeleid en gedragscode. Ook laten we je stap voor stap zien hoe je jouw organisatie kunt aanmelden voor de gratis VOG-regeling.
2. Vertrouwenscontactpersoon, vertrouwenspersoon en de rol van de vrijwilligerscentrale
Met het aanstellen van een VertrouwensContactPersoon (VCP) heb je als vrijwilligersorganisatie een eerste aanspreekpunt voor meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Maar wat doet een VCP precies? Wie benader je daarvoor, aan welke functie-eisen moet iemand voldoen? Wat is het verschil in verantwoordelijkheden van een VCP en van een bestuur? Wat is het verschil tussen een VertrouwensContactPersoon en een Vertrouwenspersoon? En welke rol kan de vrijwilligerscentrale spelen om het goed te organiseren in hun stad of dorp?
3. Crisisvoorbereiding voor besturen en adviseurs
“Bij ons gebeuren zulke dingen gelukkig niet’ – we horen het heel vaak van vrijwilligersorganisaties en hun besturen. En het is waar. Totdat het wel gebeurt. Een incident, een beschuldiging die al of niet via social media onder de aandacht gebracht wordt. Ernstig grensoverschrijdend gedrag van iemand van wie je het niet verwacht had.
Hoe kun je je daar als bestuur op voorbereiden? In deze workshop gaan we in op wat je tevoren al kunt doen om te weten wat er moet gebeuren als er dan toch onverhoopt een incident plaatsvindt. Want in alle commotie en emotie worden vaak fouten gemaakt die ten koste kunnen gaan van het slachtoffer (maar ook van de dader) en van de organisatie.
Een praktische workshop die zorgt dat je goed voorbereid bent, met hele concrete handvatten.
4. Aan de slag met de gedragscode
Welk gedrag is acceptabel binnen jouw vereniging/vrijwilligersorganisatie? Zorg ervoor dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. En maak duidelijke afspraken. Hoe doe je dat nu? Welke regels zijn voor jouw organisatie van belang? En hoe maak je dit aantrekkelijk voor je vrijwilligers? Op een creatieve manier gaan we aan de slag met de gedragsregels die binnen jouw vereniging/vrijwilligersorganisatie van belang zijn.
5. Microagressies en inclusie
Micro wat? Micro agressies zijn de welbekende steken onder water, de grapjes die geen grapjes zijn, of de grapjes die altijd maar ten koste gaan van een bepaalde collega. Maar het zijn ook de opmerkingen en vragen die mensen zo vaak krijgen dat ze het beu worden en er op een gegeven moment geprikkeld op gaan reageren. Denk aan constante vragen over ‘waar je vandaan komt’ als je een niet-Nederlands uiterlijk hebt. Of aan constante vragen aan vrouwen over ‘of je kinderen wilt/waarom je geen kinderen hebt/of je je niet schuldig voelt als ‘werkende vrouw’.
Deze workshop gaat over hoe we zorgen dat we ons bewust worden van onze eigen onbewuste vooroordelen, en hoe we kunnen bijdragen aan het reduceren van microagressies en aan betere inclusie.
Informatie over de bereikbaarheid van de lokatie
Social Impact Factory Aan de Gracht
Kromme Nieuwegracht 3
3512 HC Utrecht
De lokatie is ongeveer 15 minuten lopen vanaf Utrecht CS.
Als je een fiets bij je hebt, of je neemt een OV fiets: minder dan 10 minuten fietsen
Er is gelegenheid tot parkeren op eigen terrein, inclusief het opladen van je auto. Een dagdeel parkeren kost €15 ex btw. En kom je met een elektrische fiets, dan kun je die ook bij de lokatie veilig stallen en opladen.
Parkeren kan op straat of in garages (zie hier: www.parkeren-utrecht.nl/parkeergarages)
Je kunt ook gebruik maken van de P&R locaties die Utrecht heeft:
Parkeren in de binnenstad van Utrecht is ronduit duur. De P+R's rond Utrecht zijn de goedkoopste mogelijkheden om te parkeren.
Een hele dag parkeren en met 5 personen met het openbaar vervoer naar het centrum van Utrecht kost slechts €6,00.
Blijf op de hoogte over deze dag: klik op VOLGEN bovenin deze pagina.
Aanmelden
Aanmelden kan via deze link, dan kun je meteen je extra dieetwensen kenbaar maken en je voorkeuren voor de workshops opgeven.