Deze dag biedt een dynamisch programma waarin diverse actuele thema’s rondom wereldburgerschap worden besproken. Ontdek in verschillende sessies hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een duurzamere, rechtvaardigere wereld, en hoe we kunnen inspireren om een actieve rol te spelen in mondiale vraagstukken. Mis deze unieke kans niet om te netwerken en kennis te delen.
Aanmelden kan hier
Programma
De presentatie van de dag is in handen van meteorologe en klimaatdeskundige Margot Ribberink (jarenlang de Weervrouw van RTL Nieuws) en radio- en televisiemaker Patrick Lodiers.
Margot Ribberink ©Ted van Aanholt Patrick Lodiers ©Brunopress
Laila Ait Baali
In het plenaire deel spreekt Laila Ait Baali, de directeur van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, over thema’s rondom solidariteit met mensen die het minder hebben. Elders, maar ook dichtbij. Nederland is wereldwijd koploper op vrijwilligerswerk en ons land kent een rijkdom aan (internationale) burgerinitiatieven. Het zijn vrijwilligers die in de haarvaten zitten van de samenleving. Koester die en zorg ervoor dat zij hun onzichtbare maar waardevolle bijdrage kunnen blijven leveren.
Dave Engsberg-Kleijkers, voorzitter college van bestuur Zonova, spreekt in het ochtendgedeelte over zijn werk voor 19 basisscholen in Amsterdam Zuid-Oost. De kinderen van Amsterda, Zuid-Oost zijn een afspiegeling van de hele wereld. Zonova zet daarom in op het realiseren van een breed en inclusief verhaal in het onderwijs voor alle kinderen in het superdiverse stadseel met maar liefst 173 nationaliteiten.
Els Hertogen ©Mies Cosemans
Els Hertogen, directeur van de Vlaamse campagneorganisatie 11.11.11 zal een verhaal houden over hoe je van liefdadigheid naar rechtvaardigheid kunt gaan en hoe we internationale solidariteit anders moeten durven invullen vanuit aansluiten bij maatschappelijke veranderingen. Ook zal ze haar licht laten schijnen op wat wij in Nederland kunnen leren van België, waar een grote actiebereidheid is rondom mondiale maatschappelijke vraagstukken. Bij onze Zuiderburen lijkt wereldburgerschap in de genen te zitten.
Hannah Prins ©Rowin Prins
Ook gaan de presentatoren in gesprek met klimaatactiviste Hannah Prins. Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Zo is ze actief voor Stop Ecocide, een organisatie die de grootschalige verwoesting van de natuur strafbaar wil stellen. Naast dat ze ook nog columns schrijft voor Vrij Nederland, is ze momenteel bezig met een nieuwe grote klimaatrechtszaak die zeer zeker ter sprake zal komen gedurende de 'Dag van de Wereldburger'. Haar gedreven houding in de klimaatbeweging is een inspiratie voor velen.
Als klap op de vuurpijl gaan we met u allen ook de 'Wereldburger Quiz' spelen. Wie kroont zich tot grootste kenner van wereldburgerschap in Nederland?
Andere onderdelen van het plenaire programma worden snel bekendgemaakt. Ook zullen er talloze deelsessies worden georganiseerd. Hieronder volgt een overzicht van al bevestigde deelsessies.
Deelsessies
Het First Climate Justice Dates Café
Organisaties: Oxfam Novib en Cordaid
Wat wordt het: splitten, of de vervuiler laten betalen? De eerste editie van ons eigen First Dates café, vond plaats na de klimaatmars op de Zuidas op 31 mei. En ook bij de Dag van de Wereldburger zijn we van de partij en kun jij op date gaan te praten over klimaatrechtvaardigheid en wie de rekening hiervan zou moeten betalen. Want zeg nou zelf, in tijden van polarisatie en online haat en nijd, is het toch veel liefdevoller om met elkaar in gesprek te gaan? Met aan het einde die ene vraag: komt er ook nog een tweede date?
Bekijk hier de aftermovie van de eerste editie van ons First Dates Café:
We daten elkaar!
Duurzame landbouw en klimaatadaptatie: Samen naar duurzame en sociaal inclusieve landbouw en gezond voedsel (taal: Engels)
Organisatie: FGG-alliantie (Milieudefensie, Action Aid, Schone Kleren Campagne, SOMO, IT for Change, TNI en het Samdhana Institute)
Wat kun jij als wereldburger doen om je maatschappelijke betrokkenheid te tonen in de keuze van het voedsel wat je eet? Ontdek in deze sessie hoe we wereldwijd kunnen samenwerken om duurzame en sociaal inclusieve landbouw en gezonde voeding te bevorderen. Met inspirerende gasten uit Azië die voorop gaan in de strijd en als inspiratiebronnen voor ons allen kunnen dienen.
Wereldburgerschap in het onderwijs.
Organisatie: Het Montessori College Arnhem en Partos
Onderwijs speelt een cruciale rol in het vormen van mondiale burgers. In deze inspiratiesessie verkennen we hoe NGO's en onderwijsinstellingen kunnen samenwerken om wereldburgerschap onder jongeren te bevorderen. Deze sessie biedt een platform voor docenten, onderwijsleiders en NGO's om samen te onderzoeken hoe ze de toekomstige generatie kunnen betrekken en inspireren voor wereldburgerschap.
Solidariteit in tijden van dekolonisering
Organisatie: Haella Stichting, IRC Wash en Stichting Impaction
De organisatoren zullen met je in gesprek gaan over welke (andere) rol zij innemen in deze tijd waarbij kwetsbare groepen en organisaties in Afrika, Azië en Latijns Amerika zelf het voortouw nemen in het definiëren van de problemen én het bedenken en uitvoeren van mogelijke oplossingen. Hierbij is het essentieel dat burgers in Nederland zich weer meer betrokken gaan voelen bij de problematiek die zogenaamd ver van ons bed ligt, maar nu meer dan ooit dichtbij komt. Hoe kunnen we als ontwikkelingsorganisaties, scholen, kerken en gemeenten diepe solidariteit tussen burgers hier en burgers daar faciliteren en stimuleren? Daarover gaan we graag met jullie allen in gesprek om ideeën tot concrete daden om te zetten.
NGO’s en activisme: een ongemakkelijk partnerschap?
Organisaties: Partin en Extinction Rebellion
Grof gesteld bestaat het volgende beeld.NGO’s zijn van de lobby, van de Kamervragen en petities om hun argumenten kracht bij te zetten. Activisten zijn van de straat en de disruptie. Ze zoeken de randen van de wet op en creëren bewust overlast. Kunnen NGO's en activisten elkaar versterken, of geldt het spreekwoord: “Schoenmaker, houd je bij je eigen leest”? In deze deelsessie gaan we deze vragen onderzoeken. En natuurlijk: waar voel jij je bij op je gemak?
Door welke lens kijk jij?
Organisatie: Prisma
De ongelijkheid in de wereld is enorm. Wij leven in een vrij en relatief welvarend land. In andere delen van de wereld komen mensen om door oorlog, honger of natuurrampen. Laat jij je nog raken door het leed en onrecht dat gaande is of focus je liever op het ‘kleine’, de zaken die betrekking hebben op je eigen leven? In deze deelsessie dagen we je uit om in de lens van filmmaker Lieuwe Siebe de Jong te kijken. Hij bracht op een indringende manier de oorlog in Syrië in beeld. Wat motiveert hem eigenlijk om dit werk te doen? En welke (levens)lessen kunnen wij daaruit trekken? Ook gaan we in gesprek met mensen die werkzaam zijn conflictgebieden om – mede gedreven vanuit hun geloofs- en levensovertuiging – recht en gerechtigheid na te streven. En durf jij tenslotte de lens te richten op je eigen leven en handelen: hoe breed is jouw blikveld en wat kunnen wij doen om goede wereldburgers te zijn? Van harte welkom in deze workshop die georganiseerd wordt door Dorcas, Prisma, Red een Kind en ZOA.
Trailer naar de documentaire die we met elkaar zullen bekijken, is hier te bekijken.
De wereld dichtbij: het succesvol betrekken van jouw achterban
Organisatie: Wilde Ganzen
We zien wereldwijd de gevolgen van groeiende ongelijkheid, de klimaatcrisis, toenemende migratie, genderongelijkheid en conflicten. Deze uitdagingen zijn soms overweldigend maar er zijn organisaties die ze weten te vertalen naar concrete projecten en lokale initiatieven in Nederland. Wat zijn de succesfactoren van deze acties? Deze workshop gaat over HOE je jouw achterban succesvol kunt betrekken bij de wereld. We duiken in een aantal thema’s en nemen je mee langs succesvolle voorbeelden. Daarnaast vertellen we alles over het nieuwe EU-subsidieprogramma Connect for Global Change, dat dit najaar van start gaat. Hier kan jouw organisatie terecht om geld en ondersteuning aan te vragen voor innovatieve wereldburgerschapsactiviteiten. Connect for Global Change richt zich vooral op jongeren en doelgroepen die minder snel in aanraking komen met internationale samenwerking.
Wil je weten hoe je meer mensen kunt betrekken bij jouw werk? Heb jij een innovatief idee en wil je weten hoe je subsidie kunt aanvragen? Kom dan naar de workshop van Wilde Ganzen op 22 oktober!
Samen Sterk: Hoe we een duurzaam draagvlak creëren en behouden voor onze missie
Organisatie: Woord en Daad
Bij Woord en Daad komt minimaal 70% van de inkomsten uit de achterban. Om ons heen staat een netwerk van bedrijven, scholen, kerken, kringloopwinkels en vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor onze missie: duurzame verandering voor mensen in armoede. Hoe creëren we dit draagvlak? En hoe houden we die kringloopvrijwilliger, young ambassador of ondernemer betrokken en actief? Het antwoord op deze vragen delen we graag met jullie. Niet alleen vanuit ons perspectief, maar ook vanuit henzelf.
Gen Z in Kenia: Wat kunnen we leren van de maatschappelijke betrokkenheid van Keniaanse jongeren? (taal: Engels)
Organisatie: Vice Versa Global
In Kenia gingen dit voorjaar vele duizenden jongeren de straat op om te protesteren tegen de economische plannen van de regering. En met resultaat: de regering trok enkele omstreden plannen terug. De Keniaanse jeugd werd wereldwijd alom geprezen voor hun daadkracht. Ook lijkt wereldburgerschap wel in de genen te zitten van Gen Z in Kenia. Er zijn bijna geen jongeren die niet betrokken zijn bij sociaal-maatschappelijke activiteiten. Het concept van Ubuntu (omzien naar elkaar) wordt er met de paplepel ingegoten. Wat kunnen Nederlandse jongeren leren van hun leeftijdsgenoten in Kenia? En waar liggen de overeenkomsten hier en daar? We gaan in gesprek met Eunice Mwaura, de hoofdredacteur van Vice Versa Global, en met elkaar.
Aanmelden kan hier