In deze kennisboostsessie gaat Lucas Meijs terug naar de basis van vrijwilligersmanagement. Alweer 35 jaar geleden schreef Susan Ellis, één van de founding grand ladies van het vrijwilligersmanagement, de zeven doodzonden van het leiding geven aan vrijwilligers.
Deze negatieve basisregels of doodzonden zijn behoorlijk basaal, maar zijn ze nog steeds actueel? Lucas Meijs denkt dat bijna iedere vrijwilligerscoördinator zal erkennen dat iedere doodzonde een potentiële valkuil is die eigenlijk voortdurend ontweken moet worden. Hij denkt echter ook dat een deel van de spanning met collega’s, management, en subsidiërende overheid ook een of meerdere van de doodzonden als achtergrond kan hebben. Hoe gezond is jouw praktijk? Ga in gesprek met Lucas Meijs.
Spreker
Prof. dr. Lucas Meijs is hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.
.png)
Deelnemen
Je kunt je aanmelden door te klikken op 'Ja' onder bovenstaand kopje 'Ben je erbij' (eerst wel even inloggen op het platform).
Heb je geen account? Registreer je hier. Werk je bij een vrijwilligerscentrale? Registreer je dán hier.
Wanneer ontvang je de deelnamelink?
Uiterlijk 1 dag voor de kennisboostsessie ontvang je de deelnamelink in MS Teams per e-mail. Heb je vragen? Mail Iris de Jong (i.dejong@nov.nl).
Over de zeven doodzonden
Susan Ellis beschreef deze zonden. Herkenbaar?
- Een vrijwilliger werven voor een doel of een activiteit waar je zelf niet in gelooft of een vrijwilliger vragen om een activiteit te doen die je zelf nooit zou (willen) doen.
- Je zo zorgen maken om het aantal vrijwilligers dat je moet werven dat je vrijwilligers aanneemt die het werk helemaal niet aankunnen.
- De effectiviteit van een vrijwilliger verminderen door een gebrek aan voorbereiding, ondersteuning en training.
- Aan beroepskrachten vragen om met vrijwilligers samen te werken terwijl jijzelf in je werk geen vrijwilligers hebt die jou ondersteunen.
- Je zo druk maken om je eigen baanzekerheid dat je niet opkomt voor de rechten van de vrijwilligers waarvoor je verantwoordelijk bent.
- Vrijwilligers rechten en mogelijkheden beloven en die vervolgens niet leveren.
- De tijd van een vrijwilliger verspillen!