Gabberweek

374 keer bekeken 0 comments

Hieronder staan alle lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. Het stemmen is gesloten. De genomineerden, geselecteerd door deze experts, zouden op 28 maart 2020 pitchen voor de winst voor jury en publiek. Vanwege het corona-virus hebben ze met een filmpje gepitcht.

De uitreiking is digitaal op 16 april om 20:00 uur via de Facebookpagina van de Vrijwilligersprijzen en na afloop om 20.30 uur natuurlijk ook hier op de website!

Een fantastisch samenwerkingsproject waarbij verbindingen gelegd worden met kinderen, jongeren, gezinnen, senioren en kwetsbare inwoners uit een groot deel van West Friesland, 7 dagen lang, 230 activiteiten, 250 vrijwilligers, 30 busjes en veel exposure en leefbaarheid in de kleine kernen.

De Gabberweek is gestart in 1995 en van origine een kinderproject. De term “gabber” staat voor “maatje”. In een tijd van individualisering en waarin we soms langs elkaar heen leven willen wij werken aan een gemeenschap die communiceert en leert van elkaar.

De Gabberweek zoekt de echte verbinding tussen mensen, culturen, kernen en bedrijven en versterkt daarmee haar eigen kracht. Door het creëren van fysieke verbindingen kunnen inwoners elkaar ontmoeten, leren kennen en meedoen in de samenleving. Het project vergroot het respect voor de medemens en laat daarbij ieder in zijn waarde. U als aanjager van het vrijwilligerswerk snapt de noodzaak van een centraal project om deze kleine kernen te verbinden.

Inmiddels is de Gabberweek niet weg te denken uit de gemeente Opmeer en de omliggende regio’s. Het project is uitgegroeid tot een grootse week barstensvol activiteiten die het project een gezicht geven in de omgeving. Tegenwoordig niet meer alleen voor kinderen maar ook voor senioren, vluchtelingen, bijstandsgezinnen, en degene die extra aandacht verdienen. Ieder jaar werken wij samen met inwoners, (250) vrijwilligers en andere organisaties aan een nieuwe Gabberweek waarbij een sociaal en verbonden platteland centraal staat.

Jaarlijks, tijdens de voorjaarsvakantie kunnen 1500 deelnemers, jong en oud, meedoen aan een week vol workshops, bedrijfsbezoeken, sport, educatie, cultuur en creativiteit.

De 1500 deelnemers komen uit de volgende groepen:

  • Jeugd: 40 basisscholen (groep 2 t/m 8) uit de gemeente Opmeer, Medemblik, Koggenland en Drechterland.
  • Ouderen: 300 senioren (60+) nemen deel aan dit project. Deze groep is woonachtig in de gemeente Opmeer, aangevuld met senioren uit de kernen Lambertschaag, Abbekerk en Wognum
  • Vluchtelingen: 120 deelnemers met een voornamelijk Syrische achtergrond vanuit de gemeente Opmeer, Medemblik en Enkhuizen. • Het project biedt ook ruimte aan de 5-jarigen (de minigabbers). Zij kunnen een dagdeel “proeven” van dit project.
  • Ook deelnemers uit het speciaal onderwijs zijn welkom.
  • Gezinnen die leven in armoede en afhankelijk zijn van de bijstand, dan wel voedselbank, betrekken wij bij het project. Zo’n 45 gezinnen hebben het afgelopen jaar meegedaan.

Dit wordt vertaald in een aanbod van 75 activiteiten per dag, waarbij 25 bussen de deelnemers ophalen in hun dorp en na de activiteit weer terugbrengen. Het vervoer wordt verzorgd door ervaren vrijwilligers. Door onze open organisatie en de vele samenwerkende projecten staan we dicht bij de West-Friese inwoners.

De Gabberweek is een dynamische organisatie die weet wat er leeft en heeft daarop een passend aanbod ontwikkeld. De Gabberweek is de verbindende factor. Het is een uniek voorbeeld van hoe je inwoners en dorpen met elkaar kunt verbinden. Naar aanleiding van de Gabberweek zijn er bijvoorbeeld in verschillende kleine kernen kinderclubs ontstaan. Ook zijn er voorbeelden te noemen van jongeren die hun maatschappelijke stage hebben gelopen bij de Gabberweek en daarna bewust de keuze maken voor een opleiding in de sociale sector of de zorg. 

Images

Register

Comment

Twitter

On the map

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie settings