Onderzoek vrijwillige inzet & bewonersinitiatief voor de Leefbaarheid in de provincie Groningen

ProfielfotoJoost van Alkemade May 01, 2019 580 keer bekeken 0 comments

De verandering naar een participatiesamenleving is in volle gang. Bewoners krijgen en nemen steeds meer verantwoordelijkheid door zich in te zetten voor hun eigen dorp of wijk. Sociaal Planbureau Groningen onderzocht de motivaties van de bewoners

Het onderzoek in Groningen is te lezen op https://sociaalplanbureaugroningen.nl/leefbaarheid/ervaren-leefbaarheid/inzetten-leefbaarheid/

In het kort

  • Inwoners van het platteland geven aan meer betrokken te zijn bij hun woonomgeving dan inwoners van stedelijke gebieden.
  • Het Groninger panel verwacht vooral van de burgers zelf en van de gemeente inzet voor leefbaarheid.
  • Groningers die de leefbaarheid vooruit óf achteruit zien gaan, lijken vaker actief betrokken bij de eigen woonomgeving dan Groningers die vinden dat de leefbaarheid gelijk is gebleven. De eigen inzet voor leefbaarheid kan dus zowel ingegeven zijn vanuit een positieve waardering voor de leefbaarheid, als door een negatieve waardering.
  • Mensen met (zware) woningschade door bevingen lijken vaker actief betrokken bij de woonomgeving. Mogelijk dat een negatieve ontwikkeling mensen (tijdelijk) stimuleert zich in te zetten voor de buurt.

0  Comments

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum

Cookie settings