Onderzoek naar gemeentelijke vrijwilligerswerkbeleid van start

ProfielfotoMark Molenaar 18-11-2020 312 keer bekeken 0 reacties

In opdracht van Vereniging NOV doet Verwonderzoek onderzoek naar gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. Het doel daarbij is om zicht te krijgen op elementen van succesvol vrijwilligerswerkbeleid.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaan de onderzoekers in gesprek met vrijwilligerscentrales, vrijwilligersorganisaties én gemeenten om ervaringen te horen met betrekking tot gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. In het tweede deel gaan ze met een korte enquête onder gemeenten inventariseren wat de stand van zaken is van gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. Uiteindelijk moet het onderzoek:

  1. inzicht geven in de stand van zaken van gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid;
  2. aanknopingspunten bieden voor gemeenten die hun vrijwilligerswerkbeleid verder willen versterken;
  3. input leveren voor de Nationale Vrijwilligersprijzen in 2021, waar gemeenten in aanmerking kunnen komen voor een eervolle vermelding.

Er is maatschappelijk gezien veel aandacht voor vrijwilligerswerk, zeker met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 in aantocht. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de Nederlandse samenleving, en Nederland is internationaal gezien koploper in het aandeel van de bevolking dat vrijwilligerswerk doet. Er is evenwel vrij weinig zicht op de werking en stand van zaken van vrijwilligerswerkbeleid. Daarom kan dit onderzoek belangrijk zijn. Het moet leiden tot handreikingen waar gemeenten en hun vrijwilligers baat bij hebben.    

Wanneer resultaat?

Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek eind april 2021 bekend. Voor meer informatie, of als je graag input wilt leveren, kun je contact opnemen met één van de onderzoekers: Auke Witkamp (auke@verwonderzoek.nl) of Gregor Walz (gregor@verwonderzoek.nl).

0  reacties

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie-instellingen