De Kamerbrief is een vervolg op het Eindrapport Onderzoek regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen dat de voorgangers van Maeijer en Struyken op 19 juni 2023 naar de Tweede Kamer stuurden. Ook vanuit Kamerdebatten over de sport is aangedrongen op een snel vervolg en een concrete aanpak. De brief is mede namens de Minister van Financiën en de Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst.
De bewindspersonen benadrukken dat 'Vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen van essentieel belang voor de samenleving zijn. Vrijwillige inzet is van belang voor een sterke sociale basis en zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen een plek hebben om te participeren en ergens bij te horen. Filantropie creëert ruimte voor burgers om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dit versterkt de banden tussen mensen en gemeenschappen en bevordert de sociale cohesie. Vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen moeten hierbij voldoen aan eisen die worden gesteld door de wetgever.'
En:
'Het is van belang dat deze verplichtingen proportioneel zijn en dat vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen hun kerntaken kunnen blijven uitvoeren. We zetten met de in deze brief en de uitgewerkte aanpak stappen om de ervaren regeldruk voor vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen te verminderen. Daarbij benutten we de aanbevelingen uit het onderzoek regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen en gesprekken met organisaties zoals Goede Doelen Nederland, VNG, Fondsen in Nederland (FIN), Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF), de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), CBF Toezichthouder op goed doen, Voedselbanken Nederland en andere relevante betrokkenen.'
Wat gaan ze dan doen?
Samen met de eerdergenoemde organisaties staat de overheid een duurzame aanpak voor om de ervaren regeldruk te verlichten. Zij volgen daarbij de drie actielijnen uit het onderzoek: 1) Voorkomen nieuwe regeldruk door wet- en regelgeving, 2) Verminderen van de huidige regeldruk en 3) Ondersteunen van de sector bij het voldoen aan wettelijke verplichtingen.
Mening Vereniging NOV
De acties die in de brief staan vergen nog een hoop uitwerking en nieuwe wetgeving is in de maak. Denk dan de Wet transparantie maatschappelijke organisatie (Wtmo). Hoe eerder de ministeries aan de slag gaan, hoe beter. Op 3 december 2024 heeft het Kabinet de beantwoording van vragen die Kamerleden oktober 2024 hebben gesteld gepubliceerd. De beantwoording van de vragen geeft geen zicht op een pro-actieve instelling om problemen daadwerkelijk op te lossen.
Meer informatie over wat naar onze mening zou kunnen, vind je op www.stopregeldruk.nl. Begin 2022 hebben we de Petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen aan de Tweede Kamer aangeboden.