Een groep medewerkers van een bouwbedrijf sjouwt met hout, timmert plantenbakken in elkaar en praat tijdens de lunch met buurtbewoners van de moestuin die ze helpen opknappen. Het is niet alleen een dagje uit de dagelijkse routine: dit is hun manier om invulling te geven aan de Social Return-opgave die hun bedrijf heeft omdat ze een gemeentelijke aanbesteding hebben gekregen. Voor de maatschappelijke organisatie die hen ontvangt is het minstens zo waardevol: nieuwe handen, frisse energie, praktische hulp én een kans om een duurzame relatie aan te gaan met een lokaal bedrijf.
Wat veel maatschappelijke organisaties nog niet weten: dit soort samenwerking wordt steeds belangrijker. Social Return is voor overheden en publieke instellingen steeds vaker een voorwaarde bij opdrachten. En medewerkersvrijwilligerswerk kan daarbij een sleutelrol spelen.
Social Return on Investment of zoals het steeds vaker genoemd wordt, Social return (SR) klinkt misschien als iets voor beleidsmakers en aanbestedingsmanagers, maar het is in de praktijk vooral een kans om als maatschappelijke organisatie extra mensen, middelen én aandacht aan te trekken.
Wat is Social Return?
Bij veel overheidsopdrachten geldt dat bedrijven die het werk uitvoeren ook iets moeten 'teruggeven' aan de samenleving. Dat noemen we Social Return. Meestal gebeurt dit in de vorm van werkervaringsplekken of het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar bedrijven mogen hun SR ook invullen via medewerkersvrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld door hun personeel een dag(deel) in te zetten bij een maatschappelijke organisatie. En daar kom jij in beeld.
Wat zoeken bedrijven?
Volgens Good Busy, het programma van NOV dat zich richt op bedrijven, zijn bedrijven die aan Social Return doen niet alleen op zoek naar ‘iets goeds doen’. Ze willen ook dat het past bij hun medewerkers en hun bedrijfsvoering. Is het werk geschikt voor een team van marketeers, of juist voor mensen die graag buiten fysiek bezig zijn? Is het duidelijk wat er verwacht wordt? Is er begeleiding? En: draagt het echt bij aan iets groters?
Als maatschappelijke organisatie kun je daarop inspelen door heldere activiteiten te ontwikkelen met een duidelijke kop en staart. Denk aan een eenmalige klusdag of een gastles. Zorg voor een warme ontvangst, goede begeleiding en een activiteit die past bij de inzet van een groep medewerkers zonder vrijwilligerservaring. Denk ook na over variatie in aanbod: fysiek, sociaal of juist gericht op kennis of vaardigheden.
Maak je organisatie ‘vindbaar’ voor Social Return
Veel bedrijven willen graag invulling geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Zorg er daarom voor dat je als organisatie zichtbaar bent voor bedrijven die op zoek zijn naar partners in het kader van Social Return. Dat kan via je lokale vrijwilligerscentrale, een regionaal SR-loket of door simpelweg op je eigen website duidelijk te vermelden dat je openstaat voor medewerkersvrijwilligerswerk.
Een concreet, kant-en-klaar aanbod helpt hierbij. Denk aan een flyer, een pagina met projectvoorbeelden of een format voor een kennismakingsgesprek. Zo verlaag je de drempel om contact op te nemen en vergroot je de kans op samenwerking.
Laat je impact zien, voor henzelf en hun opdrachtgever
Bedrijven die via Social Return samenwerken met maatschappelijke organisaties moeten vaak rapporteren over wat ze hebben gedaan. Help hen daarbij. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel medewerkers zijn ingezet, hoeveel uur ze gewerkt hebben en wat het resultaat was. Verzamel foto's, quotes of korte verhalen van deelnemers. Maak het tastbaar wat de activiteit heeft opgeleverd, voor jouw doelgroep, voor je organisatie en voor de medewerkers van het bedrijf.
Participatie leidt tot arbeidsparticipatie
De rijksoverheid wil dat iedereen meedoet in de samenleving. Daar hoort werk bij, maar ook verbinding en sociale deelname. Steeds vaker erkennen gemeenten en andere opdrachtgevers dat maatschappelijke activiteiten bijdragen aan die doelen. De inzet van medewerkersvrijwilligerswerk als invulling van Social Return wordt dan ook steeds vaker toegestaan en zelfs aangemoedigd.
Sommige gemeenten hanteren vaste kaders, anderen kiezen bewust voor maatwerk. In vrijwel alle gevallen is er ruimte om samen met bedrijven het gesprek aan te gaan over de invulling. Zeker als je als maatschappelijke organisatie goed kunt uitleggen wat jouw activiteit bijdraagt aan sociale doelen zoals het tegengaan van eenzaamheid, armoede of kansenongelijkheid, want participatie leidt ook tot arbeidsparticipatie.
Kortom: Social Return is geen verplicht nummer, het is een uitnodiging tot samenwerking.
Als maatschappelijke organisatie kun je er juist sterker van worden. Door je aanbod af te stemmen op wat bedrijven nodig hebben en hun taal te spreken, open je de deur naar nieuwe mensen, hulp, publiciteit en misschien wel langdurige partnerschappen.
NOV programma Good Work helpt je graag om je aanbod voor medewerkersvrijwilligerswerk zo in te richten dat het aansluit bij de wereld van bedrijven en bij maatschappelijke doelen als social return.
Wil je hiermee aan de slag? Volg Good Work op LinkedIn, en we houden je op de hoogte van alles wat we rondom dit thema organiseren.