Hoe vergroot u uw kans op aanmelding voor de vrijwilligersprijzen?

Elk jaar reikt het ministerie van VWS de Meer dan handen vrijwilligersprijzen uit. Hiermee zet ze lokale en landelijke vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers in de spotlight. Dit jaar spelen gemeenten een grote rol bij de lokale inschrijvingen. Zij beslissen om mee te doen en kunnen drie organisaties en een vrijwilliger aanmelden. Hoe vergroot u de kans dat uw organisatie daarbij zit?

Bij gemeente in het vizier

'Garanties zijn er niet, maar als organisatie kun je natuurlijk wel wat doen om bij je gemeente in het vizier te komen', legt Ronald Hetem uit. Hij is projectleider van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen en organiseert de uitreiking op 2 februari. 'Allereerst is het belangrijk dat de gemeente weet dat ze organisaties kunnen inschrijven. Vanuit ons hebben alle gemeenten een mail gekregen met informatie hierover, maar het is goed om er als organisatie zelf ook de aandacht op te vestigen. Stuur bijvoorbeeld de informatieflyer naar de gemeente of mail of bel uw contactpersoon om hem of haar op de prijzen te attenderen.'

Korte omschrijving

Daarnaast is het volgens Hetem goed om aan te geven waarom uw organisatie in aanmerking zou moeten komen voor de aanmelding. 'In het aanmeldformulier moeten gemeenten een korte omschrijving geven van de organisatie of het vrijwilligersproject. Het helpt natuurlijk als een organisatie deze tekst zelf al aanlevert.' Hetem raadt aan om in dit tekstje, dat maximaal 200 woorden mag zijn, in één zin aan te geven waar het project, initiatief of de organisatie voor staat. En om daarnaast te beantwoorden welk probleem of welke wens of behoeften met de activiteiten worden aangepakt en wat de oplossing is die de organisatie biedt. Kortom: waarin maakt de organisatie het verschil voor de buurt of wijk, dorp of stad en hoe is de aanpak? 'Het helpt ook als hierbij een praktijkvoorbeeld wordt genoemd', vult hij aan.

Waarom meedoen?

'Nogmaals garanties zijn er niet. Het is de gemeente die uiteindelijk beslist of en welke organisaties worden aangemeld, maar ik zou als organisatie altijd de kans wagen. Er zijn mooie prijzen te winnen. De aangemelde projecten zijn meteen zichtbaar op www.vrijwilligersprijzen.nl. Daarmee krijgen lokale organisaties dus ook landelijke aandacht. En uiteindelijke maakt een organisatie kans op een geldbedrag van 5000,- voor de juryprijs en 2000,- voor de publieksprijs. Dat is toch mooi meegenomen.' Die prijs kan ook een reden zijn om uw gemeente over de streep te trekken, want als uw organisatie wint, krijgt de gemeente een eervolle vermelding, een wisseltrofee en een workshop vrijwilligersmanagement voor lokale organisaties.

De vrijwilligersprijzen in het kort

Er zijn drie categorieën: Landelijk, Lokaal en de VriendenLoterij Passieprijs. Uit alle aanmeldingen worden in elke categorie 6 projecten genomineerd. De vakjury bepaalt hiervan de winnaar. Daarnaast komen alle aangemelde projecten in aanmerking voor de publieksprijs. Stemmen hiervoor kan vanaf 7 december. De prijsuitreiking is op 2 februari 2018. Aanmelden kan tot 7 december 2017. Meer informatie en aanmelden: www.vrijwilligersprijzen.nl.

Landelijke en regionale organisaties

Bent u vrijwilliger of werkt u bij een landelijke of regionale organisatie? Dat kunt u uw organisatie zelf aanmelden inclusief een vrijwilliger die van onschatbare waarde is voor uw organisatie. Ook dat gaat via www.vrijwilligersprijzen.nl.