1. Generaties en vrijheid: Verbinden door intergenerationeel contact
Ontdek hoe jong en oud elkaar kunnen versterken en samen bijdragen aan 80 jaar vrijheid; inzet voor elkaar!
Hoe kunnen jong en oud samen invulling geven aan 80 jaar vrijheid? Tijdens deze workshop ontdek je de kracht van intergenerationeel contact en ga je aan de slag met het thema vrijheid; inzet voor elkaar. Aan de hand van het inspirerende voorbeeld 'MDT tegen Eenzaamheid' maak je kennis met de waarde van Intergenerationeel Contact. In duo-gesprekken met iemand van een andere generatie verken je wat vrijheid betekent voor verschillende generaties en hoe deze verbinding kan bijdragen aan een sterkere samenleving. Samen formuleren we acties om generaties dichter bij elkaar te brengen en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Vrijheid is van alle generaties.
Door: Tom van Ketel, Anna Vos en Johanna Hoving
2. Storytelling 80 jaar vrijheid
Hoe breng je de boodschap van je vrijwilligersorganisatie helder en inspirerend over? Ontdek hoe je met een simpele aanpak jouw boodschap krachtig kunt overbrengen.
In deze sessie leer je hoe je jouw verhaal vertelt over 80 jaar Vrijheid, beginnend bij de ‘Why’ van je organisatie. Aan de hand van een praktisch storytelling-stappenplan ontdek je hoe je jouw verhaal overtuigend kunt delen, zowel in woorden als beeld. Zelfs zonder communicatie-ervaring leer je hoe je effectieve PR kunt maken die jouw organisatie sterker op de kaart zet. Maak van jouw vrijwilligersorganisatie een verhaal dat blijft hangen!
Door: Chulah Berkowitz
3. Iedereen is welkom
Er zijn 50.000 nieuwkomers in Nederland. Hoeveel zijn er actief in jouw organisatie? Ontdek hoe jij en je organisatie effectief kunnen samenwerken met deze waardevolle groep vrijwilligers!
Hoe kun je nieuwkomers, zoals azc-bewoners, succesvol betrekken bij vrijwilligerswerk? In deze workshop duiken we in de verschillen en overeenkomsten tussen reguliere vrijwilligers en nieuwkomers. We bespreken zowel het perspectief van de nieuwkomer als dat van de organisatie, en delen inzichten uit het programma #Meedoen, dat meer dan 50.000 matches heeft gerealiseerd tussen nieuwkomers en maatschappelijke organisaties. Je krijgt praktische tips en concrete handvatten om direct aan de slag te gaan en jouw organisatie inclusiever te maken.
Door: Adam van Bergeijk
4. Van hoopvol naar hooploos
Waar kruisen hoop en hooploosheid elkaar? Ontdek deze plekken en creëer samen nieuwe initiatieven die verbinding en inzet voor elkaar versterken!
Het verschil tussen rijk en arm gaat verder dan geld; het raakt ook aan hoop. Hoop geeft de kracht om na een slechte dag weer vooruit te kijken, terwijl hooploosheid het leven als een eindeloze slechte dag laat voelen. Tijdens deze workshop brengen we de routes van hoopvol naar hooploos in kaart en onderzoeken we waar deze elkaar kruisen. Op deze kruispunten ligt de sleutel om nieuwe of bestaande initiatieven te organiseren die inzet voor elkaar mogelijk maken. Door creativiteit en gesprek ga je naar huis met een nieuw idee én een schilderij dat jouw kruispunt verbeeldt.
Door: Daisy Ranoe
5. Ontwerp het Nationaal Fonds Vrijwillige Inzet
Geïnspireerd door het verleden, bouwen we samen aan de toekomst! Denk mee over de visie en bouwstenen van een Nationaal Fonds Vrijwillige Inzet.
Vrijwillige inzet is het hart van onze samenleving, maar hoe borgen we dit voor de toekomst? In deze sessie duiken we in de historie van hulp- en steunfondsen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en onderzoeken we hun waarde voor vandaag. Samen brengen we verschillende visies en perspectieven samen om de bouwstenen te ontwerpen voor een Nationaal Fonds Vrijwillige Inzet. Door actief mee te denken en te co-creëren, ga je naar huis met inzicht in het plan én inspiratie om bij te dragen aan de realisatie.
Door: Eelke Dekens, Jerzy Soetekouw, Laila Ait Baali, Stan Uyland e.a.
6. Samen bouwen aan een weerbare samenleving
In deze interactieve workshop verkennen we hoe we als samenleving kunnen bijdragen aan een veilige en weerbare samenleving, met een bijzondere focus op de rol van vrijwillige inzet en samenwerking met overheden zoals Defensie.
We bespreken verschillende scenario’s, zoals de impact van een langdurige stroomuitval of mogelijke ontwrichtende gebeurtenissen door militaire conflicten. Deze scenario’s helpen om inzicht te krijgen in de uitdagingen en kwetsbaarheden van onze samenleving.
Daarna ligt de nadruk op de kracht van Civil Society: hoe kunnen inwoners, vrijwilligersorganisaties en overheden samenwerken om maatschappelijke weerbaarheid en veiligheid te versterken? Samen bespreken we hoe vrijwillige inzet kan bijdragen aan een zorgzame, solidaire samenleving in uitdagende tijden en gaan we met elkaar in gesprek over praktische stappen: wat kunt u doen om uw eigen weerbaarheid, die van uw organisatie, uw omgeving én van de samenleving te vergroten?
Door: Francine L’Ortyle
7. Journey of Freedom (lokaal project)
Laat je inspireren door het plan voor 80 Jaar Vrijheid in Ede en ontdek hoe je duurzame verbindingen legt en anderen laat reflecteren op de waarde van vrijheid!
Hoe vier je 80 jaar vrijheid op een manier die inspireert, verbindt en duurzaam impact maakt? In deze sessie deelt Journey of Freedom het conceptplan voor de viering in Ede: van uitgangspunten en doelstellingen tot de weg ernaartoe. Samen onderzoeken we hoe je diverse doelgroepen bereikt, kwaliteit waarborgt (zowel inhoudelijk als artistiek), en blijvende verbindingen creëert. Aan de hand van dit voorbeeld ga je naar huis met ideeën om jouw eigen project rond 80 jaar vrijheid vorm te geven.
Door: Daan Overeem en Frank Hoes
8. Herdenken in de wijk (lokaal project)
Laat je inspireren door een unieke samenwerking tussen jong en oud en werk zelf aan een idee om 80 jaar Vrijheid in jouw wijk en/of organisatie tot leven te brengen!
Hoe kun je jongeren betrekken bij het thema 80 jaar vrijheid en hen laten bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken? In deze sessie delen we een inspirerend voorbeeld: Herdenken in de Wijk, een project waarin jongeren samen met ouderen creatieve oplossingen bedachten voor uitdagingen rondom herdenken. Dit voorbeeld biedt handvatten en inspiratie, zodat jij aan het eind van de sessie met een eigen idee of plan naar huis gaat voor een activiteit die impact maakt in jouw omgeving.
Door: Bas Teunissen en Anja Slendebroek
9. Campagne mei 2025
Komend jaar vieren we 80 jaar vrijheid én vrijwillige inzet! Wat kunnen we samen doen in de week van 4 en 5 mei om dit bijzondere momentum te benutten?
Tijdens deze interactieve sessie brainstormen we over creatieve ideeën en concrete acties. Samen ontwikkelen we een inspirerende campagne die vrijwillige inzet viert, zichtbaar maakt en versterkt. Denk mee en help deze bijzondere week onvergetelijk te maken!
Door: Mark Molenaar en Wendy van Reijsen-Jansen
10. Ik heb een goed idee (groep 1)
Doe mee en maak van jouw idee een beweging voor verbinding, solidariteit en inzet voor elkaar.
Hoe geef je 80 jaar vrijheid een nieuwe betekenis in jouw omgeving? Tijdens deze interactieve sessie draait het om jouw ideeën! Laat je inspireren door verhalen van anderen en ontdek hoe jij met jouw initiatief kunt bijdragen aan een samenleving waarin
we omkijken naar elkaar. Samen gaan we brainstormen, sparren en jouw idee vormgeven tot een concreet plan. Of je nu een klein of groot idee hebt: alles begint met een eerste stap!
Door: Willem-Jan de Gast
11. Ik heb een goed idee (groep 2)
Doe mee en maak van jouw idee een beweging voor verbinding, solidariteit en inzet voor elkaar.
Hoe geef je 80 jaar vrijheid een nieuwe betekenis in jouw omgeving? Tijdens deze interactieve sessie draait het om jouw ideeën! Laat je inspireren door verhalen van anderen en ontdek hoe jij met jouw initiatief kunt bijdragen aan een samenleving waarin
we omkijken naar elkaar. Samen gaan we brainstormen, sparren en jouw idee vormgeven tot een concreet plan. Of je nu een klein of groot idee hebt: alles begint met een eerste stap!
Door: Irene Domburg
12. Betrekken van bedrijven
Ontdek de kracht van jouw organisatiegeschiedenis en leer hoe je daarmee verbindingen legt voor betekenisvolle samenwerkingen!
Elke organisatie heeft een unieke geschiedenis, missie en waarden die inspirerende verbindingen kunnen opleveren. In deze sessie laat Danny Riekerk, met voorbeelden uit het Leger des Heils, zien hoe je deze elementen kunt benutten om nieuwe samenwerkingen te vinden. Door samen in gesprek te gaan en wellicht een tijdlijn te schetsen, ontdek je minimaal één verbinding met een andere organisatie of deelnemer. Aan het eind van de sessie ga je naar huis met inspiratie en een concreet startpunt voor nieuwe samenwerkingen.
Door: Gesa de Jong en Danny Riekerk