De Aas
Met regelmaat merk ik dat er door vrijwilligerspunten veel waarde wordt gehecht aan de vacaturebank. Het is immers dé plek waar vraag en aanbod elkaar kunnen treffen. Waar organisaties hun vacatures kenbaar maken en waar vrijwilligers op zoek kunnen naar een passende vrijwilligersklus. De vacaturebank heeft vaak een centrale plek op de website en wordt gezien als het visitekaartje: de aas (de belangrijkste kaart in een kaartspel).
Maar waarom plaatst een organisatie een vacature op een website als uit onderzoek blijkt dat de vacaturebank niet de beste manier is om vrijwilligers te werven? Immers, het plaatsen van een oproep op de website van het lokale vrijwilligerspunt is even effectief als het ophangen van je cv op het prikbord van een supermarkt, in de hoop dat de potentiele werkgever je cv ziet en enthousiast raakt.
Eén goede reden die ik kan bedenken is dat de lokale vacaturebank voor vrijwilligerswerk de enig plek in de gemeente is waar alle soortgelijke vacatures te vinden is. Een centrale vindplek.
Maar de achterliggende reden is dat de betreffende organisaties blijkbaar geen vrijwilligers weet te werven via effectievere methoden. In dat geval is het erg slecht gesteld met het ‘vinden en binden’ van de vrijwilligers.
Het Aas
Stel dat we als vrijwilligerspunt die laatste veronderstelling eens oppakken als ‘elke organisatie die een vacature plaatst heeft een probleem’. In elk geval een wervingsprobleem. Dan is de vacaturebank op je website in een keer het aas (lokkertje) geworden om hulpvragen te vangen.
Er komt een vacature binnen: de medewerker van het vrijwilligerspunt bestudeerd de vacature en neemt contact op met de betreffende organisatie voor een adviesgesprek. Tijdens een dergelijk gesprek kun je niet alleen kijken naar de werving, maar vooral naar het vrijwilligersbeleid en naar de uitvoering daarvan.
Door deze directe en persoonlijke aanpak heb je aandacht voor de organisatie en help je hun vooruit om voortaan beter te werven of beter hun vrijwilligers te binden. Bovendien zet je op deze manier je vrijwilligerspunt als expertisecentrum op de kaart.
tips?
Mijn mening (tip) is: blijf de vacaturebank inzetten voor de werving van vrijwilligers en gebruik de vacaturebank om behoeften op te halen bij de vrijwilligersorganisaties.
Hoe staat jullie vrijwilligerspunt hierin? Hoeveel belang hechten jullie aan de vacaturebank?