Het verhaal van Herman: Van verzekeringsman naar vrijwilliger

09-03-2021 0 reacties

In 2021 viert Herman Kraamwinkel vijf jaar vrijwilligerswerk bij Stichting Present Den Haag. Present gelooft dat mensen bereid zijn om zich in te zetten voor de ander en de samenleving, maar dat de kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen voor veel mensen (te) groot is. Er is een brug nodig en Present wil die brug, die verbindende schakel, zijn.

Yurani Panjab en Shari van den Hout van Samen Ouder Worden Den Haag spreken Herman over zijn vrijwilligerswerk, wat hij eruit haalt en hoe zijn vrijwillige inzet een mooi voorbeeld is van samen ouder worden.

Wie is Herman Kraamwinkel?

Al bijna mijn hele leven woon ik in Den Haag en ik ben vergroeid met de stad. Ik ben getrouwd en we hebben twee katers. Vorig jaar hebben wij een nieuw huis gekocht waar ik best wat uurtjes in heb stukgeslagen. Ik heb mijn hele leven gewerkt in de verzekeringen. Op een gegeven moment, door een reorganisatie, ging ik op zoek naar een andere baan. Dat was begin 2016.

Waarom heb je toen voor vrijwilligerswerk gekozen?

Dat was in de periode van zoeken naar een nieuwe betaalde baan. In mei 2016 kwam ik in contact met de coördinator van Present Den Haag. Die zei: “Kom maar langs”. Na twee gesprekken ben ik op 3 mei 2016 als vrijwilliger bij Present begonnen. Bij Present kwam ik in een compleet andere wereld terecht dan de verzekeringswereld. Ik wist wel dat er nogal wat mensen zijn die geen cent te makken hebben. Present komt bij deze mensen over de vloer om met vrijwilligers een kamer of een tuintje op te knappen.

Wat kan iemand die niet kan klussen aan vrijwilligerswerk bij Present doen?

Als je niet kan klussen, is er geen mens overboord. Want naast het praktische is er ook nog een hele tak sociaal. Je bezoekt als vrijwilliger, met een groep, instellingen voor ouderen of voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. We kennen ze allemaal: de Florence, de Cardia, HWW, WZH, Middin enzovoort. Je gaat als vrijwilligersgroep een keer pannenkoeken bakken of een middag spelletjes doen zoals Ganzenbord spelen met ouderen of wandelen als het mooi weer is.

Je gaat ook mee op pad met de vrijwilligersgroepen. Welke type sociaal project vind jij bijzonder?

Mijn favoriete plek voor sociale projecten is Middin Hofje van Boheemen. Dat was ook lekker dichtbij mijn huis. Ik heb vanuit Present goed contact opgebouwd met de activiteitenbegeleidster van Hofje van Boheemen. En het was altijd fantastisch. We deden daar van alles. Maar één van mijn favoriete onderdelen die wij daar deden was de Bingo. Dan zorgden de vrijwilligers voor een hapje en een drankje. De prijzen kwamen vanuit de activiteitenbegeleider, want die kende de mensen. En dan zat je met 20-25 mensen die allemaal een handicap hebben daar een hele middag te bingoën. Echt dikke pret. Je gaat daarna met een heel goed gevoel naar huis. Dat geldt ook voor als je praktisch bezig bent. Je komt bij iemand die weinig buiten komt en de hele dag binnen zit te roken. Enkel al het feit dat de muur in plaats van doorrookt geel, wit wordt. Je ziet de blijdschap bij de mensen en dat neem je mee naar huis.

Wat ontstaat er als je contact hebt met de persoon die je bezoekt?

Je hebt interactie met zowel de andere vrijwilligers als met de hulpontvanger en hulpverlener. Dat mixt allemaal mooi door elkaar. De ene keer heb je wat meer contact met de één en de andere keer wat meer contact met de ander. Als je een vrijwilligersproject hebt waar je meerdere keren terug moet komen, bouw je meer een band op met de hulpontvanger. Als je belt om een nieuwe klusafspraak te maken, hoor je aan de stem dat hij of zij blij is dat er weer mensen over de vloer komen. Er ontstaat ook vertrouwen.

Je werkt ook op kantoor bij Present. Wat doe je op kantoor?

Als duidelijk is wat een vrijwilligersgroep wil doen, praktisch of sociaal, komt het bij mij terecht. Aan mij de taak om een passende hulpvraag te vinden waar de vrijwilligersgroep aan de gang kan. Sommige groepen willen in een specifiek stadsdeel of een specifieke klus. Ik leg contact met de hulpverlener of hij/zij de vrijwilligersgroep kan gebruiken. Mijn kerntaak ligt op kantoor. Het matchen van aanbod van vrijwilligers aan hulpvragen die wij via de hulpverleners binnen krijgen. En af en toe is het leuk om zelf ook met een vrijwilligersproject mee te helpen.

Je ziet de blijdschap bij de mensen en dat neem je mee naar huis.

Je bent gaandeweg steeds meer gaan doen binnen de organisatie?

Ja dat klopt, Je krijgt de ruimte om in je kracht te gaan staan en te groeien. Mijn inzet wordt duidelijk door Present Den Haag gewaardeerd. Begin 2020 ben ik door onze directeur, Eva Mabayoje, benoemd tot senior projectmedewerker.

Past je vrijwilligerswerk bij jouw wensen en kwaliteiten?

Negen van de tien keer zeker wel. En ik trek ook dingen die mij liggen naar mij toe. Zo zijn we overgestapt naar een ander administratiesysteem. Ik heb in zes weken tijd de bugs eruit kunnen halen. Naast het koppelen van vrijwilligers, mijn rol als vraagbaak administratiesysteem, doe ik ook van alles met betrekking tot logistiek en de klusbus. Ik neem zelf initiatief. En doe dingen die in het verlengde van mijn sterkte punten liggen.

Je bent dus vrijwilliger in wat je zelf leuk vindt?

Ja. En zelfs binnen het praktische ken ik mijn sterke punten en zwakke punten. Over die zwakke punten moet je je als vrijwilliger vooral niet druk maken. Ook daarin is ontwikkeling mogelijk en dan in je eigen tempo. Of ik zoek naar praktische oplossingen. Zo laat ik mij door een andere vrijwilliger rijden als wij met de klusbus op pad gaan.

Bij Samen Ouder Worden wensen wij dat generaties met elkaar verbonden raken. Zie  jij dat ook in het vrijwilligerswerk dat je bij Present doet?

Ja, want ik ben de oudste medewerker bij Present Den Haag. Ik moet wel een band opbouwen met de jongere generaties. Je moet het toch met z’n allen doen. Jongeren die op pad gaan op een praktische klus vertel ik dat ze mij gerust mogen bellen als ze iets tegenkomen waar ze advies bij nodig hebben. Zo kun je een jongere coachen en kennis overdragen. En de kennis die de jongere heeft en ik niet, draagt die dan weer op mij over.

Wat zou je als boodschap hebben voor mensen van jouw generatie die zelfstandig wonen en weinig sociale contacten hebben?

Het is redelijk persoonsgebonden. Met vrijwilligerswerk heb je in ieder geval een stukje regelmaat. Je hebt een stukje sociaal netwerk. Je hebt je praatje. Je bent net even meer onder de mensen dan wanneer je thuis op de bank zit. De voldoening van je vrijwilligerswerk is dan bonus. Een uitdaging voor vrijwilligersorganisaties is soms het bereiken van de senioren.

Wat adviseer je vrijwilligersorganisaties die zoeken naar senioren als vrijwilliger?

Jongeren vinden via de vrijwilligersvacaturebank ‘Den Haag Doet’ van PEP Den Haag vrij makkelijk hun weg naar vrijwilligerswerk. De 60+ vrijwilliger haal je hoofdzakelijk vanuit je netwerk. Senioren als vrijwilliger krijg je door netwerken, netwerken en nogmaals netwerken. Hoe mooi zou het zijn als je senioren breder zou kunnen bereiken dan alleen uit de bestaande netwerken.

 

Interview en foto's: Yurani Panjab en Shari van den Hout van Samen Ouder Worden Den Haag

0  reacties

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen