Bijeenkomst: Bewoners werken samen aan een duurzame wereld

ProfielfotoRutger van Weeren 16-12-2019 1350 keer bekeken {0} reacties

Begin

18-01-2020 om 11:00

Einde

18-01-2020 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Parktheater, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven

Deze dag kom je te weten wat het belang is van de SDG’s, wordt duidelijk hoe je deze kunt verbinden aan jouw initiatief en krijgen actieve bewoners die hiermee al aan de slag zijn een podium. Zo ontstaat een basis voor gezamenlijke actie!

Wat wil je zijn, wie ben je, waar sta je voor? Waar liggen jouw ‘wortels’? Steeds meer wordt het antwoord op deze vragen gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s, ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Veel gemeenten maken beleid op basis van deze SDG’s en ook steeds meer bedrijven vertellen aan welke ontwikkelingsdoelen zij een bijdrage leveren. Maar het zijn juist actieve bewoners die met hun initiatieven dagelijks bijdragen aan een betere straat, wijk of stad.

Deze dag kom je te weten wat het belang is van de SDG’s, wordt duidelijk hoe je deze kunt verbinden aan jouw initiatief en krijgen actieve bewoners die hiermee al aan de slag zijn een podium. Professionals ontdekken hoe zij zich via gezamenlijke doelen kunnen verbinden aan bewonersinitiatieven. Zo ontstaat een basis voor gezamenlijke actie!

Het programma

10:30 – 11:00 uur ontvangst in het Parktheater, Elzentlaan 50 in Eindhoven.

11:00 – 12:00 uur Gemeenschappelijke gedeelte:

  • Welkomstwoord – Door de organisatoren van de bijeenkomst, dagvoorzitter Roland Kleve (de nieuwe directeur van de Academy for Leisure & Events, BUAS) en Marcel Overveer, wethouder financiën en bedrijfsvoering gemeente Eindhoven.
  • Opening – door Maresa Oosterman (directeur SDG Nederland). Waar komen de SDG’s vandaan, wat is het belang en waarom zijn ze ook voor bewonersinitiatieven belangrijk?
  • Bewoners als actieve speler in het maatschappelijke debat – Door Elly Reijnierse (Den Haag Mariahoeve). Link tussen de internationale en lokale context, een rol die je als bewoners moet pakken of veroveren.
  • Interview met 2 bewonersinitiatieven die de SDG’s in de praktijk brengen: Maud van Zandvoort & Stichting Ik Wil (Eindhoven) en 

12:00 – 13:00 uur Lunchen en netwerken. Het moment om te genieten van een heerlijke lunch en tegelijk hét moment om te netwerken en verbindingen te leggen met andere deelnemers.

13:00 – 14:00 uur Verdiepingsgedeelte met workshops:

  • Workshop 1 Participatie!
    Participatie zegt het al zelf, actief deelnemen! Dat staat in deze workshop centraal. Maar hoe pak je dat aan, waar begin je? En wat gebeurt er al in Eindhoven al op dit gebied? Door Jean-Paul Close (oprichter Stichting Stad van Morgen).
  • Workshop 2 Voorbij SDG-washing met Economy for the Common Good (ECG)
    In deze workshop verkennen we hoe je als organisatie of bedrijf op een integrale manier kunt werken aan de SDG’s. De methodiek van ECG kan je ondersteunen om tot een geïntegreerde aanpak van de SDG’s te komen en zo te voorkomen dat je weliswaar aan één of enkele doelen werkt, maar op andere doelen duidelijk minder scoort. Het Parktheater komt als voorbeeld aan de orde. Door Ger Pepels en Jasper Box (Breda University of Apllied Scioences, BUAS) in samenwerking met ‘Ware Winst Brabant’.
  • Workshop 3 Samenleven is een werkwoord
    In deze workshop gaan we gebruik maken van een kaartspel, De kaarten bevatten vragen over aspecten van samenleven, geïnspireerd door stappen van de waarderende dialoog (ervaring delen, dromen, doen). De workshop is een coproductie van Sjaak Evers (Eindhoven in Dialoog) en de G1000 Eindhoven werkgroep Samenredzaamheid.

14:10 – 15:10 uur Tweede ronde workshops en paneldiscussie:

  • Workshop 4 Sociale cohesie door middel van storytelling en augmented reality (AR)
    In deze workshop ga je interactief rondlopen naar buiten en open je een zoektocht naar samenhang, SDG’s en mooie initiatieven om je heen. Door Gudule Martens (Krachtgroen).
  • Workshop 5 Samen op ontdekking naar je persoonlijke SDG affiniteit
    Wat is nu jouw doel? Begin je groot, begin je klein? Wat bestaat er al? Door Elke van der Valk (Fontys Hogescholen). Lees ook deze blog over de SDG’s binnen Fontys!
  • Workshop 6 Start je eigen Lokale Fonds
    Lokale fondsen zijn opgericht door actieve bewoners en/of bedrijven om de leefbaarheid in de lokale samenleving te verbeteren. Met tijd, betrokkenheid, ideeën, advies en geld realiseert of initieert een lokaal fonds uiteenlopende lokale initiatieven. Je hoort hoe je zo’n fonds opzet en hoe je lokaal het verschil kunt maken. Door Luuk van Term (Lokale Fondsen Nederland).
  • Panel
    Gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan met elkaar in gesprek over de rol van bewoners in de stedelijke ambities rond de SDGs. Informatie over de deelnemers aan het panel volgt nog!

Doorlopend:

  • Dialoogtafels: Carina Verhulst en studenten van Breda University faciliteren op een creatieve manier een dialoogtafel.
  • Markt: Tijdens de dag zal er in het Parktheater een markt georganiseer worden waar verschillende (bewoners)initiatieven zichzelf presenteren. Van een duurzame educatiefiets
    naar een sportvereniging voor mensen met Parkinson: alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelen worden op de markt getoond.
  • Boom: Tijdens deze dag is er een fysieke boom aanwezig. Het doel is om deze boom te laten reizen ‘zoals zijn wortels’. Het begin wordt gemaakt in Eindhoven. Dit kan groeien door de
    boom te verplaatsen naar andere delen van Nederland zoals in een gemeentehuis, theater of andere ontmoetingsplek. De boom staat voor verbinding. Als deelnemers kun je jouw badge in de boom achterlaten. De organisatie achter de boom legt verbindingen, zorgt voor contact en een vervolg.

15:15 uur Dagafsluiting met terugblik en de vraag: “Hoe nu verder?”.

15:30 uur Borrel & netwerken.

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen