Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) verenigt haar leden op thema’s en onderwerpen die het vrijwilligerswerk vitaal houden. We treden samen op als woordvoerders en lobbyisten van het vrijwilligerswerk en zijn gesprekspartners van politiek en overheid. Als vereniging vertegenwoordigen we bijna zeven miljoen vrijwilligers. Vereniging NOV richt zich landelijk op de systeemkant van het vrijwilligerswerk. We zetten ons in voor goede wet- en regelgeving, financieringsstromen, goede toegang tot het vrijwilligerswerk en innovatie. De politiek, ministeries, gemeenten, maar ook de media zijn belangrijke spelers voor Vereniging NOV.
Stop Regeldruk
Samen met ander brancheorganisaties is Vereniging NOV de campagne Stop Regeldruk gestart op de Nationale Dag van de Vrijwilliger 2023. Lees hier verder.
Tweede Kamerverkiezingen 2023
Vereniging NOV heeft in de zomer van 2023 aan alle programmacommissies van landelijke politiek partijen een passage gestuurd die zij kunnen opnemen in hun verkiezingsprogramma. Deze passage kun je hier downloaden, maar we hebben hem ook hieronder uitgeschreven. Naast dat we deze passage hebben ingebracht, hebben we ook het Manifest Geef ons de ruimte ondertekend. Dit manifest kun je hier downloaden. Vereniging NOV ondersteunt ook de campagne Wij zijn hier.
Overzicht verkiezingsprogramma's 2023
Hier vind je een overzicht van Vrijwilligerswerk in de Verkiezingsprogramma's Tweede Kamerverkiezingen 2023.
Voorstel voor passage over vrijwillige inzet
Meer dan de helft van de Nederlanders is vrijwillige actief in sport, kunst, cultuur, zorg, natuur, onderwijs, hun buurt, brandweer, politie en vele andere terreinen. Vrijwillige inzet voor elkaar en de omgeving maakt mensen gelukkig, zorgt voor sociale samenhang en is een voorwaarde voor een gezond, veilig en democratisch Nederland. Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor een bloeiende samenleving. Het vrijwilligerswerk en verenigingsleven staan onder druk en verdienen steun. Daarom nemen we de volgende actiepunten in ons verkiezingsprogramma op:
- Wij maken van vrijwillige inzet een apart beleidsonderwerp met een coördinerend bewindspersoon.
- Er komt structurele ondersteuning van vrijwillige inzet in alle gemeenten.
- Wij laten alle jongeren kennismaken met vrijwillige inzet, bijvoorbeeld via Maatschappelijke Diensttijd en (beroeps)stages.
- Wij stimuleren werkgevers om hun medewerkers tijd te geven voor vrijwillige inzet.
- Wij benaderen vrijwilligersorganisaties anders dan commerciële marktpartijen en maken gebruik van de mogelijkheden die EU-wetgeving biedt om niet op marktwerking gebaseerde financiering te bieden.
- Wij zorgen ervoor dat maatschappelijk vastgoed beschikbaar is voor de lokale samenleving.
- Wij zonderen vrijwilligersorganisaties zoveel mogelijk uit van wetgeving die niet primair voor hen bedoeld is, zoals de AVG of UBO-registratie.
- Wij zorgen ervoor dat vrijwilligersorganisaties eenvoudig en laagdrempelig een vergunning of subsidie kunnen aanvragen, bijvoorbeeld door een Only Once wetgeving in te voeren, gestoeld op Belgisch voorbeeld.
- Wij zorgen ervoor dat organisaties bij de implementatie van onvermijdelijke wetgeving hulp krijgen, zonder de kosten op die organisaties af te wentelen.
- Iedereen die in Nederland is, kan zich vrijwillig inzetten.
Lokale lobby, hulpmiddelen
Voor, tijdens, maar ook ná de (gemeenteraads)verkiezingen kun je kansen creëren om je doelen te verwezenlijken als je de juiste haakjes kunt vinden. Onderstaande hulpmiddelen helpen je hierbij!
Cadeauset kaarten voor politici (landelijke én lokaal)
Vereniging NOV heeft alle leden van de Tweede Kamer een kaartenset en een vrijwilligerswerkbuddy aangeboden om hen te helpen beleid zo in te steken dat vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties er niet zeeën van tijd mee kwijt zijn, zoals nu bijvoorbeeld weer met de WBTR en eerder met de AVG. Die kaarten kun je ook lokaal gebruiken! Ze zijn beschikbaar in een hoge-resolutie PDF met 3 mm afloop en zonder paskruizen. Zo zijn ze in ieder geval geschikt voor drukwerk bij grotere online print- en drukservices.
Vormgevers kunnen de kaarten gewoon openen in onder meer Illustrator en er bijvoorbeeld een ander logo of extra tekst inzetten op de achterkant. Aan de voorkant van de kaart mag niet zomaar iets veranderd worden. Je kunt hier het zip-bestand met de kaarten downloaden.
Je kunt hier ook de lage resolutie jpg's downloaden voor sociale media:
Na gemeenteraadsverkiezingen (of vaker)
Met een nieuw bestuur is het goed om de banden aan te halen en inzichtelijk te maken wat vrijwillige inzet betekent voor de lokale samenleving. Of de ondersteuning van het vrijwilligerswerk goed geregeld is, is voor een deel afhankelijk van de gemeente. En dus ook van de invloed van het vrijwilligerswerk op die gemeente. Met Gemeentebestuur aan tafel met vrijwilligersveld zorg je ervoor dat het nieuwe bestuur op een gecoördineerde manier (hernieuwd) kennismaakt met het vrijwilligersveld. Vrijwilligerscentrales zijn natuurlijk de aangewezen partij om dit (regelmatig) te organiseren, maar je je kunt het ook met partnerorganisaties doen! Ga naar de Toolkit Gemeentebestuur aan tafel met vrijwilligersveld.
Even snel, een aantal tips
- Wees niet bescheiden, laat van je horen! Als de lokale politiek je kent, kan zij je ook later om advies vragen.
- Niet doen: onvolledige of onjuiste dingen zeggen, bluffen, te nadrukkelijk aanwezig zijn of te laat komen.
- Val andere organisaties nooit af! Dit verzwakt je eigen positie. Met ruziënde partijen kan de politiek zich gemakkelijk aan verantwoordelijkheden onttrekken. Zoek dus eerder de samenwerking op. Eerst moet het issue op de agenda!
- Zoek goede publiciteit. Een positieve insteek kan je veel opleveren, terwijl één negatieve opmerking alles onderuit kan halen!
- Vier je successen zichtbaar zodat belangrijke partijen hier kennis van nemen.
- Organiseer je een leuke activiteit in de wijk of voor de gemeente, bel de krant.
- Laat zien dat je een maatschappelijk relevante organisatie bent. Zichtbaarheid vraagt continue aandacht. Laat anderen voor je spreken.
- Weet wanneer wat gebeurt. Wanneer je kunt inspreken, bijeenkomsten plaatsvinden. Hoe de begrotingscyclus in elkaar zit.
Besloten netwerk Lobby & Communicatie
Het netwerk Lobby & Communicatie wil de krachten van haar leden benutten om te bevorderen dat andere maatschappelijke partijen en de overheid het vrijwilligerswerk zo optimaal mogelijke kansen en randvoorwaarden bieden om hun doelstellingen te verwezenlijken en om belemmeringen weg te nemen, zowel voor het brede vrijwilligerswerk als individuele leden. In meer of minder wisselende samenstelling nemen 20 leden en partners deel. Heb je ook interesse? Stuur een mail naar Mark Molenaar.
Tweede Kamerverkiezingen 2021
In tijden van nood wordt zichtbaar hoezeer mensen naar elkaar om willen zien, maar ook hoeveel ze dat al doen. En welke rol bestaande netwerken van vrijwilligers spelen. Wat moesten politieke partijen opnemen in hun verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021?
In ons Position Paper voor 2021 behandelden we de volgende onderwerpen:
- Ondersteuning lokaal prioriteit geven
- Werknemersvrijwilligerswerk aantrekkelijk maken
- Investeer slimmer in het betrekken van jongeren, behoud de Maatschappelijke Diensttijd
- Duurzame verbondenheid bij vrijwillige inzet
Kijk wat er uiteindelijk in de verkiezingsprogramma's terecht is gekomen.
Tweede Kamerverkiezingen 2017
In ons lobbydocument Vrijwilligers, bron van participatie; 5 essentiële participatievoorstellen voor partijprogramma's (pdf) behandelden we de volgende punten:
- Iedereen moet vrijwilligerswerk kunnen doen
- Vrijwilligerswerk moet altijd voor iedereen sociaal veilig zijn
- Leg de basis voor consistent en samenhangend overheidsbeleid (wordt echt tijd!)
- Erken de waarde van vrijwilligerswerk voor de samenleving
- Creëer meer maatschappelijke impact met slapend geld