De Nationale Vrijwilligersprijzen 2020

MEER DAN HANDEN!

De winnaars van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020 zijn bekend! Op donderdag 16 april maakte Minister Hugo de Jonge via Facebook Live de hoofdprijzen bekend. Ook de andere winnaars zagen digitaal dat zij hadden gewonnen. Irene Moors, Eppo Bruins, Marc de Hond en Marianne Besselink deelden de andere prijzen uit. Samen laten de winnaars en alle andere kanidaten zien hoe breed en belangrijk vrijwilligerswerk in Nederland is. Alle winnaars blinken uit in solidariteit en bezieling. Kijk snel verder.

Winnaar Juryprijs Nationale Vrijwilligersprijzen

Quiet Community uit Tilburg is winnaar van de juryprijs 2020 

Quiet Community verzacht de armoedesituatie van veel gezinnen in Tilburg. Jaarlijks bieden ze zo’n 10.000 ‘geluksmomentjes’. Dat kan een verjaardagsfeestje, een nieuw matras of uitje zijn, beschikbaar gesteld door sponsoren. Daarnaast ondersteunt Quiet mensen in armoede met inloopochtenden. De jury roemt Quiet Community omdat ze niet alleen stille armoede zichtbaar maken, maar er ook in slagen een stevig vangnet te vormen voor mensen die dat nodig hebben. Niet zelden worden de mensen die Quiet helpt zelf ook vrijwilliger! Zij winnen naast een promotievideo ter waarde van € 3.000,- een bedrag van € 6.000,-.


Bekijk hier alle genomineerden en kandidaten.

Winnaar Publieksprijs Nationale Vrijwilligersprijzen 2020

Ziekenactie Het Open Venster uit Nuland is winnaar van de Publieksprijs 2020

Ziekenactie het Open Venster kreeg de meeste stemmen van het publiek en daarmee de prijs van € 2.500,-. Deze organisatie heeft al 48 jaar aandacht voor de zieken in het dorp. Met bezoekjes, maar ook met uitstapjes en een tweejaarlijkse vakantieweek.

Winnaar Gouden Venus van Milo 2020

Nuran Florissen- Kapikiran is winnaar van de Gouden Venus van Milo 2020

Nuran is al heel veel jaren als vrijwilliger actief in Deventer en omgeving. Ze zet zich volop in voor de lokale samenleving en voor gelijke kansen voor vrouwen. De energie en passie waarmee zij dat doet, is ook wat de jury aanspreekt in haar aanmelding. Aan de Gouden Venus van Milo is een geldbedrag verbonden van € 5.000,- . Deze prijs is voor een vrijwilliger die zich ondanks een beperking toch vol enthousiasme inzet als vrijwilliger.

Op 3 juni is Marc de Hond tot ons grote verdriet overleden.

Lees hier ons korte in memoriam.


Bekijk hier alle kandidaten voor de Gouden Venus van Milo.

Winnaar ProminentenPrijs van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020

SchuldHulpMaatje is winnaar van de ProminentenPrijs 2020

SchuldHulpMaatje is als landelijke vrijwilligersorganisatie kandidaat gesteld door Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. De expertcommissie die het winnende project koos, waardeert het dat de vrijwilligers zowel hulp bieden aan mensen met schulden als ook de aandacht vestigen op het voorkomen ervan. De Prominentenprijs bedraagt € 6.000,-.  Elk jaar kiest een andere specifieke groep prominente Nederlanders een landelijke vrijwilligersorganisatie die volgens hen de ProminentenPrijs verdient.


Bekijk hier alle kandidaten voor de ProminentenPrijs.

Eervolle vermelding KNRM

Oordeel van de expertcommissie: Dit is een organisatie die met inzet van vrijwilligers onder de moeilijkste omstandigheden zijn werk verricht en dat al heel lang volhoudt. Veiligheid, training en deskundigheid stellen zulke hoge eisen dat dit geen makkelijke taak maakt. Mooi voorbeeld van een vrijwilligersorganisatie die een onmisbare en belangrijke functie met vrijwilligers weet uit te voeren. 

 

Eervolle vermelding Femmes For Freedom

Oordeel van de expertcommissie: Dit is een bijzonder voorbeeld van passie en kracht, waarin vrijwilligers een lastig onderwerp aan de kaak stellen. Deze kleine groep vrijwilligers komen dapper en volhardend op voor de situatie van vrouwen, tegen de orthodoxe normen van hun gemeenschappen in. Hierbij zijn zowel de empowerment van de vrouwen als ook de politieke en juridische lobby effectief. Heel knap.

 

Winnaars VriendenLoterij Passieprijs

Iedereen winnaar!

Dit jaar vielen alle 65 aangemelde passieprijsvrijwilligers in de prijzen. Zij krijgen ieder € 250,- als waardering voor hun inzet. Margriet Schreuders, hoofd afdeling Goede Doelen VriendenLoterij: We hebben er dit jaar voor gekozen om álle 65 genomineerde vrijwilligers te belonen met een prijs. Zij doen allemaal fantastisch en nuttig werk en daarom wilden we ons niet beperken tot slechts één winnaar.”


Bekijk hier alle winnaars!

Vrijwiligersgemeente van het Jaar 2020

Utrecht is Vrijwilligersgemeente van het Jaar 2020

De gemeente Utrecht sleepte de gemeenteprijs in de wacht. Alle gemeenten van lokale initiatieven zijn beoordeeld door experts van Movisie en Vereniging NOV. De gemeente Utrecht krijgt de prijs omdat zij heel veel ondersteuning biedt aan vrijwilligers en hun organisaties en daar heel transparant over is. De commissie looft ook de daadwerkelijke acties die de gemeente samen met het vrijwilligersveld uitzet, zoals een wervingscampagne en een initiatievenfonds. 

 

 

Wat zijn de prijzen?

Wie reikt de prijzen uit?

Wie zit er in de jury?

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de prijzen?

De Nationale Vrijwilligersprijzen (voorheen de Meer dan handen vrijwilligersprijzen) worden sinds 2011 uitgereikt door de minister van VWS aan bijzondere en inspirerende vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven.

 1. Er is een juryprijs van € 6.000,- voor het beste lokale vrijwilligersinitiatief
 2. Er is een publieksprijs van € 2.500,- die initiatieven kunnen winnen door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Stemmen kan van 18 februari tot en met 22 maart 2020 op alle lokale vrijwilligersinitiatieven!
 3. Alle kandidaten zijn van harte uitgenodigd voor gratis deelname* aan het We doen het samen Festival, waar minister Hugo de Jonge op 28 maart 2020 de prijzen uitreikt. *Zolang de voorraad strekt.
 4. De uiteindelijk 12 genomineerden krijgen allemaal een promotiefilm voor hun vrijwilligersinitiatief ter waarde van € 3.000,-.

De VriendenLoterij stelt de prijzen beschikbaar. De VriendenLoterij draagt ook bij aan de ProminentenPrijs (€ 6.000,-) en de VriendenLoterij Passieprijs.

DELA Fonds stelt de prijs (€5.000,-) voor de Gouden Venus van Milo beschikbaar.

De VriendenLoterij stelt de prijzen beschikbaar.

 

Het ministerie van VWS financiert de organisatie van de Nationale Vrijwilligersprijzen.

 

 

Wie reikt de prijzen uit?

Hugo de Jonge - de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - reikt de Nationale Vrijwilligersprijzen uit, samen met de leden van jury en met de presentatie van Irene Moors! Marc de Hond reikt de Gouden Venus van Milo uit.

 

Wie zit er in de jury?

De jury van de Nationale Vrijwilligersprijzen bestaat uit:

 • Jan van Zanen (voorzitter Vereniging Nederlandse Gemeenten)
 • Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken)
 • Marianne Besselink (Voorzitter Vereniging NOV)
 • Henk Reinen (Ministerie van VWS)
 • Thijs van Mierlo (LSA Bewoners)
 • Sabine Woesthoff (De VriendenLoterij)
 • Robert de Heert (Stichting Anders, winnaar Nationale Vrijwilligersprijzen 2019)
 • Gerard de Roos (Ixta Noa, winnaar Nationale Vrijwilligersprijzen 2019).

De jury bepaalt wie van de genomineerden de Nationale Vrijwilligersprijs of de Gouden Venus van Milo wint. Twee selectiecommissies helpen de jury door de genomineerden te bepalen. Kijk hier uit welke experts vrijwillige inzet de selectiecommissie voor lokale initiatieven bestaat. Kijk hier welke experts in de selectiecommissie voor de Gouden Venus van Milo zitten.

 

 • Your searchquery didn't return any results.

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie settings