Wees duidelijk en haal Vrijwilligers binnen

ProfielfotoHeleen van Egmond April 02, 2019 1082 keer bekeken 2 comments

Duidelijk zijn is een belangrijke spil van vrijwilligers werven. Als vrijwilligersorganisatie denken we zelf meestal dat we erg duidelijk zijn, maar voor de buitenwereld is vaak niet zo helder wie we zijn en wat we doen. En als potentiële vrijwilliger wil je dat wel graag weten.

Als vrijwilligersorganisatie denken we zelf meestal dat we erg duidelijk zijn, maar dat is omdat we zelf de organisatie zijn. Voor de buitenwereld is vaak niet zo helder wie we zijn en wat we doen.

Waarom is het zo belangrijk en waarom loop je vrijwilligers mis als je niet duidelijk genoeg bent?

Er wordt veel geadviseerd om vooral het verhaal te vertellen over waarom je iets doet. Zelf adviseer ik dat trouwens ook.

Wat is je missie en de achterliggende visie? Kortom wat is het ‘waarom’ van jouw organisatie?

Met dat ‘waarom’ kun je betrokkenheid creëren bij de mensen die dezelfde waarden hebben. Mensen voelen zich verbonden als jullie waarden aansluiten bij die van hen als potentiële vrijwilliger.

Nike en Apple

In een reclame van Nike vertellen ze niet dat ze sportkleding verkopen. Wat ze aan jou verkopen is de overtuiging dat iedereen kan sporten. Jong, oud, dik of dun, je hoeft het alleen maar te doen. Hun boodschap: Just do it!

En Apple gaat in tegen de massa. Wil je uniek zijn, anders dan anderen? Dan is daar Apple, met een fantastisch design en gebruikersvriendelijk. Daarmee laat je zien dat je niet zomaar iemand bent.

Voor grote merken als Nike en Apple werkt dat geweldig. Iedereen kent ze namelijk al en iedereen weet ook al wat ze verkopen.

Maar de kans is groot dat dit niet voor jouw organisatie geldt.

Jouw organisatie is geen Apple

Zelf zag ik laatst op Instagram een oproepje voorbij komen voor een vrijwilliger. De foto sprak me aan en ik keek verder om te zien wat er bij stond. Daar werd ik niet wijzer van.

Ik snapte niet precies waar het vrijwilligerswerk uit bestond. Wel dat ze mensen nodig hadden en dat het leuk en mooi werk was. Maar wat precies, daar kwam ik niet achter.

Toen bekeek ik het profiel van deze organisatie. Hier stond een inspirerende tekst, maar nog steeds had ik geen idee waarover het ging en zelfs niet wat deze organisatie nou eigenlijk deed.

De laatste manier om meer te weten te komen, was naar hun website gaan. Maar hé, dan moest ik weg van Instagram en daar was het bericht net niet interessant genoeg voor. 

Gemiste kans.

Wat ging hier mis?

Als organisatie heb je zojuist een kans gemist. Je hebt die mogelijke vrijwilliger niet kunnen overtuigen. Zelfs niet met die mooie missie in je profiel.

Het ging hier mis omdat niet direct duidelijk werd wat de bedoeling was. Ik moest raden naar wat de organisatie deed en naar wat het vrijwilligerswerk inhield. En dat vormt een drempel.

Want mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Ze zoeken naar houvast, iets waarmee ze kunnen beslissen. Is het de moeite waard en wil ik meer weten of ga ik verder scrollen?

Met elke seconde die iemand langer nodig heeft, raak je hem verder kwijt. Dat komt omdat de verwachtingen niet waargemaakt worden (ik wil meten zien of het voor mij is).

Maar het komt ook door onzekerheid.

Het lijkt vreemd dat mensen onzeker kunnen zijn over vrijwilligerswerk, maar toch is het zo.

Duidelijkheid in alles

Het is nieuw en onbekend en dus spannend. Zelfs als je alleen maar twijfelt of je wel vrijwilligerswerk wil doen. Die onbekendheid zorgt voor drempels.

Ten eerste heeft een potentiële vrijwilliger vragen over zichzelf. Past het bij mij, past het in mijn leven, ga ik het wel echt leuk vinden, wat als het tegenvalt? Kan ik dan nog terug?

Ten tweede betekent vrijwilligerswerk ook een reeks van nieuwe en onbekende stappen die je moet zetten. Je moet naar de organisatie toe, kennismaken, nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten.

Je weet niet hoe de manieren zijn, wat er van je verwacht wordt, hoe mensen met elkaar omgaan en of jij wel binnen de groep zal passen.

Dat zijn best veel onzekerheden. Allemaal drempels waarop iemand kan afhaken.

En daarom kun je niet duidelijk genoeg zijn.

Hoe dan?

Hoe zorg je voor duidelijkheid? Dat kan in alles wat je doet. Als eerste op je website omdat potentiële vrijwilligers daar gaan kijken als ze meer willen weten.

Vertel kort wat jouw organisatie doet en natuurlijk ook waarom. Kun je aan je buurjongen van 12 uitleggen wat jouw organisatie doet? Dan doe je het goed.

Bij een vrijwilligersvacature kun je gedetailleerd uitleggen hoe het eraan toe gaat en wat jullie cultuur is. Laat bijvoorbeeld zien hoe de dag van een vrijwilliger eruit ziet. Benoem ook de dingen die misschien minder aantrekkelijk zijn en neem mogelijke bezwaren weg.

Vertel stap voor stap hoe het aanmeldproces loopt en wat een vrijwilliger daarin kan verwachten.

Op social media is duidelijkheid in je profiel een must. Het liefst zo kort en krachtig mogelijk. Zorg dat mensen in een oogopslag snappen wat jullie doen.

In je social media berichten kun je laten zien wat er achter de schermen gebeurt. Je kunt een vrijwilliger aan het woord laten of video’s plaatsen waarin een bestuurslid vertelt wat jullie doen. Hoe persoonlijker hoe beter.

Door duidelijk te zijn haal je drempels weg. Iemand ziet sneller of het vrijwilligerswerk iets voor hem of haar is en de stap om zich aan te melden wordt kleiner.

Doe de test

Je kunt testen of je als organisatie duidelijk genoeg bent. Vraag iemand die nog niet bekend is met jouw organisatie om te kijken naar je website en social media profielen. Ga er naast zitten en laat ze hardop vertellen wat ze zien en denken.

Het zal je verrassen.

 

P.S. Als je meer wilt weten over de reden dat het ‘waarom’ zo belangrijk is, bekijk dan de video van Simon Sinek.

2  Comments

Heleen van Egmond April 04, 2019

Hoi Joost, dank je wel voor je aanvulling. Mooi dat dit onderzoek nu al zoveel oplevert. Ik ben een interessant boek aan het lezen waarin waarde op een unieke manier wordt uitgelegd, maakt voor mij veel duidelijk. Binnenkort volgt daar ook een artikel over dat ik ook hier zal plaatsen.

Joost van van Alkemade April 02, 2019

Hoi Heleen, ik onderschrijf helemaal je verhaal. Binnen de proeftuinen van de Maatschappelijke Diensttijd doen ze nu ook onderzoek naar hoe jongeren tegen vrijwilligerswerk aankijken. Daar bereiken ze nu ook jongeren die nog niet eerder iets op deze basis hebben gedaan. Wat opvalt is dat dat er een hele grote potentiële groep van jongeren ( 15-28 jr) is die iets willen doen; 1,5 miljoen jongeren. Motivatie is persoonlijke ontwikkeling als iets betekenen voor een ander. Voor jongeren is een financiële beloning geen drijfveer, maar voor een deel juist wel een belangrijke voorwaarde omdat ze het geld voor zichzelf of als bijdrage in het gezin nodig hebben. De volgorde van prioriteit is dan school, baantje/geld, vrienden en dan tijd voor vrijwilligerswerk. Op deze punten met je werving rekening houden, weten dat er verschillende jongeren zijn, en concreet informeren is dus belangrijk.

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum