Avondklok en verklaring voor vrijwilligers UPDATE 26-01

ProfielfotoJoost van Alkemade 25-01-2021 2412 keer bekeken 0 reacties

VWS geeft iets meer duidelijkheid over de avondklok voor vrijwilligers in acute en noodzakelijke functies gedurende de avond en nacht. INFORMEER ONS ALS HET NIET GOED GAAT!!

In meerdere sectoren en op meerdere tereinen vervullen vrijwilligers urgente en noodzakelijke functies ook in de avond en nacht. Denk daarbij aan vrijwilligers in het reddingswezen, bij de politie, de terminale zorg, natuursurveillance, dierenwelzijn. 

Op de site van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok is nu het woord 'zorgvrijwilliger' toegevoegd: 'U hebt geen apart bewijs ( j.vA: werkgeversverklaring) nodig dat u mantelzorger of zorgvrijwilliger bent. De reden dat u buiten mag zijn, heeft te maken met het feit dat de hulp of zorg niet uitgesteld kan worden. En daarvoor heeft u dus het juiste vakje aangekruist op uw Eigen verklaring. (JvA: Het formulier 'Eigen verklaring avondklok ' moet  toonbaar zijn.)  

Ruime interpretatie woord 'zorgvrijwilliger'

VWS geeft aan dat de definitie van 'zorgvrijwilliger' ruim geinterpreteerd mag worden. Dus ook de vrijwilligers die zorgmedewerkerkers of andere kwetsbare bewoners vervoeren als dat urgent is. Deze aanvulling is doorgesproken met het NCTV en de coordinatie van de veiligheidsregio's . 

Het grootste deel van vrijwillige inzet is niet op de tijd van de avondklok urgent. Maar voor bepaalde functies is deze inzet wel noodzakelijk.

Zie formulier 'Eigen verklaring avondklok' op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-eigen-verklaring-avondklok

Gaat het niet goed? Meld het ons!

Loop jij met jouw urgente inzet van vrijwilligers toch vast. Laat het mij weten: j.vanalkemade@nov.nl. We kijken wat we dan kunnen doen.

Joost van Alkemade 

 

 

 

 

 

0  reacties

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie-instellingen