Programma #Meedoen brengt asielzoekers en vrijwilligerswerk bij elkaar

ProfielfotoYvonne Snelders 15-02-2021 614 keer bekeken 0 reacties

Meedoen in de samenleving bevordert het welbevinden en de gezondheid van asielzoekers woonachtig op opvanglocaties van het COA. Meedoen vergroot de kennis van de Nederlandse taal en cultuur, geeft werkervaring en je komt in aanraking met Nederlanders.

Vaker meedoen, het liefst in de directe omgeving van het azc, daar draait het om in het AMIF-project ‘Participatie en taal’.

Samen aan de slag

Het AMIF project Participatie en taal is een vervolg op het project ‘Aan de slag’. Van 2018 tot eind 2019 is  ‘Aan de slag’ ingezet als een methode op COA-opvanglocaties om bewoners te betrekken bij vrijwilligerswerk in de omgeving van de opvanglocatie. Op ruim 20 locaties zijn in deze periode vrijwilligersbalies gestart waarbij zoveel mogelijk asielzoekers werden gekoppeld aan vrijwilligersklussen in de gemeente, zoals onderhoud van wijktuintjes of activiteitenbegeleiding in de zorg.

#Meedoen

Het vervolgproject Participatie en taal krijgt de titel #Meedoen. Het vervolgproject Participatie en taal krijgt, zoals eerder gezegd, de titel #Meedoen. Daarmee maken we een duidelijke connectie met de uitgangspunten van de nieuwe inburgeringswet “Meedoen vanaf dag 1”. In het project werken vrijwilligerscentrales en Vereniging NOV samen met het de azc’s van het COA en  Pharos gaan we op 36 locaties het programma uitrollen. Daarvan zijn er 20 al bekend met ‘Aan de slag. Dit programma is een AMIF project en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie.

Het verhaal van Farhad

Farhad was een van de deelnemers aan het programma. In een portret vertelt Farhad onder andere over zijn ervaringen met het programma in Arnhem.  Zijn verhaal is één van de 100 portretten die in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet gedeeld wordt en een mooi beeld geeft de waarde van vrijwillige inzet. Lees zijn verhaal over schoonheid en kansen hier.

Meer weten?

Hier vind je meer informatie over het programma #Meedoen.

0  reacties

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie-instellingen