Maatschappelijke organisaties willen per direct normale toegang tot betalingsverkeer

ProfielfotoMark Molenaar 30-09-2022 55597 keer bekeken 0 reacties

Al minstens anderhalf jaar vragen maatschappelijke organisaties de minister van Financiën en collega-bewindslieden aandacht te hebben voor problemen die verenigingen en stichtingen hebben met de toegang tot het betalingsverkeer en de enorme regeldruk die daaruit voortkomt.

Update 23 december 2022: het Ministerie van Financiën erkent de problemen, maar wacht de derde National Risk Assesment af om eventueel iets te wijzigen in de situatie. Daarmee kan de ellende tot ruim in 2024 voortduren.


De overheid heeft hen namelijk onterecht aangemerkt als zijnde een hoog risico op terrorismefinanciering en witwassen. Banken maken het hen daarom heel lastig. Ook Vereniging NOV wil dat de overheid maatschappelijke organisaties per direct aanwijst als laag risico.

Veel organisaties ervaren dat zij hun werk nu niet of niet goed kunnen doen, vanwege de problemen met toegang tot het betalingsverkeer en de regeldruk. Daarmee kunnen zij niet goed werken aan allerlei nationale en internationale maatschappelijke vraagstukken. Door goede doelen, fondsen, kerkelijke instellingen en vrijwilligersorganisaties een laag risicoprofiel toe te kennen voor alle wetgeving rond witwassen en terrorismefinanciering, kunnen banken en payment service providers hun procedures en de toegang tot het reguliere betalingsverkeer voor deze organisaties versoepelen, vereenvoudigen en vooral versnellen.

Zij vragen ministers Kaag (Financiën) en Yeşilgöz (Justitie & Veiligheid), maar ook DNB-president Knot ook alle andere mogelijke maatregelen te treffen die op korte termijn verlichting kunnen geven.

Lees hier de brief

Foto: #100verhalen: Bart - redder op zee (Lees meer verhalen over wat vrijwilligerswerk echt is.)

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen