#Meedoen: Farhad doet veel vrijwilligersklussen

ProfielfotoAnnemieke Dubbeldeman 23-05-2023 1417 keer bekeken 0 reacties

Elke dag wandelt Farhad met zijn hond over de dijk van Gendt, waar hij woont. Op zijn Instagramaccount plaatst hij trots foto’s van het landschap en de mooie luchten, want Nederland, dat is toch wel het mooiste land ter wereld, vindt hij. En sociaal bovendien, net als hijzelf.

Zes jaar geleden vluchtte de fotograaf uit Iran en kwam in Nederland terecht in het azc van Arnhem. Zijn medebewoners waren mannen, vrouwen en kinderen vanuit allerlei hoeken van de wereld die pas net in het land waren. Intussen woont Farhad met zijn twee kinderen elders in Gelderland, runt een eigen pizzeria en blikt terug.

Heel gezellig

Op een dag kwam Farhad terecht bij de voorloper van de #Meedoenbalie om te kijken of hij wat vrijwilligersklussen kon doen. “Het leek me een heel goede manier om de taal te oefenen en nieuwe mensen te leren kennen.” Een van die nieuwe mensen was een oude dame. Hij kwam bij haar terecht via een oproep voor het onderhouden van een tuin. Farhad begaf zich naar het opgegeven adres en trof daar een minituintje aan, waar eigenlijk niet zo veel aan te doen was. “Oh nee joh, ga lekker zitten, zei die mevrouw, we gaan gewoon koffiedrinken en kletsen. Heel gezellig was het, drie uur later ging ik pas weg! Ik heb mijn nummer achtergelaten en ik ben nog een aantal keer langs geweest, ook met lekker Iraans eten.”

Gewone mensen in een bijzondere situatie

Zulke contacten zijn goud waard voor Farhad. “Het is goed dat mensen van binnen het azc en mensen van erbuiten met elkaar in contact komen. Zo kunnen de bewoners de taal leren en inwoners van Nederland zien dat wij ook maar gewone mensen zijn, alleen in een bijzondere situatie.”
Omdat hij zo snel de Nederlandse taal oppikte en ook Arabisch, Engels en zelfs wat Farsi en Urdu spreekt, werd hij op den duur ambassadeur van het project. Hij werd de schakel tussen de bewoners en de klussen. Naast zijn inzet in het azc, werd hij ook als vrijwilliger bij Bazar54 in Arnhem. In deze winkel kunnen nieuwkomers voor een piepklein bedrag aan spullen komen, die zijn gebracht door Arnhemmers. “Borden, pannen, kleding, speelgoed; twee dagen in de week sorteren we alles wat we binnenkrijgen, maken we het schoon en stallen het uit. Op dinsdag komen dan de inwoners van het azc kijken wat ze kunnen gebruiken.”

Dankbaar

Farhad functioneert net als bij het azc ook bij de Bazar54 als een coördinator en tolk, want zijn medevrijwilligers komen uit niet alleen uit Nederland, maar ook uit Irak, Syrië, Afghanistan en Turkije. Ook de mensen die spullen komen halen, spreken nog lang geen Nederlands en ook dan is het handig dat Farhad aanwezig is. “Het mooist vind ik om te zien hoe dankbaar mensen met de spullen zijn. Kinderen kijken in de speelgoedhoek hun ogen uit. ‘Mogen we dit echt meenemen?’ vragen ze dan. Als zij blij zijn met de spullen, dan ben ik het ook!”
Hij straalt als hij erover vertelt en is ook zelf een dankbare man. “Ik ben erg blij in mijn dorp te wonen, de mensen hier zijn zo aardig.” Op zijn wandelingen buiten maakt hij graag een praatje. “Ik ben sowieso heel blij dat ik in Nederland mag wonen met al die lieve mensen.”

Meer weten over #Meedoen? Hier vind je algemene informatie. Ook kun je terecht bij projectleider Adam van Bergeijk.

De tekst en foto's zijn van Vereniging NOV en mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd en elders worden gebruikt. Wel mag het artikel uiteraard via social media via de link gedeeld worden.

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen