Hoe trek je de juiste mensen aan met wervingsadvertenties?

ProfielfotoIvo Geers 24-04-2023 1112 keer bekeken 5 reacties

Veel vrijwilligersorganisaties proberen mensen te werven via advertenties, maar hoe zorg je ervoor dat die wervingsadvertentie nieuwe vrijwilligers aantrekt? Bregje Walraven onderzocht in haar scriptie het effect van taal en beeld in vrijwilligers wervingsadvertenties. Wij stelde haar wat vragen!

Dus je staat op een verjaardagsfeestje en Je moet in 3 zinnen uitleggen waar je scriptie over gaat. Wat zeg je dan?

Bregje: "Verder is de gouden regel:
wees eerder specifiek dan algemeen.
Wees duidelijk waarvoor je vrijwilligers
nodig hebt...en wie je precies zoekt.

“Tijdens mijn bestuursjaar bij de Student Union begon ik mij af te vragen wat ervoor zorgde dat een persoon werd aangetrokken tot het doen van vrijwilligerswerk. Ik merkte dat veel werving voor nieuwe vrijwilligers via-via ging en het moeilijk was om nieuwe vrijwilligers via advertenties te rekruteren. Dat wekte mijn interesse: zijn er bepaalde kenmerken, zoals academische achtergrond, die de aantrekkingskracht van wervingsadvertenties beïnvloeden?”

Wat is de belangrijkste conclusie of aanbeveling die je doet?

“Om de beste match te maken tussen een vrijwilliger en een vrijwilligersorganisatie via een advertentie zou ik aanbevelen om de wervingsadvertentie aan te passen aan de organisatiecultuur en niet aan persoonskenmerken. In mijn scriptie heb ik onderzocht of de opleidingsrichting van universiteitsstudenten een effect had op de aantrekking van beeld en taal in een vrijwilligers wervingsadvertentie. Dat bleek niet het geval: in mijn onderzoek was het erg persoonlijk en soms onverklaarbaar waarom iemand de ene advertentie aantrekkelijker vond dan de andere. Om een wervingsadvertentie zo aantrekkelijk mogelijk te maken zou ik aanraden deze niet aan te passen op persoonskenmerken van de ontvanger, maar aan kenmerken van de organisatie. Het beeld- en taalgebruik matchen met de organisatie geeft een vrijwilligersorganisatie de mogelijkheid de cultuur en identiteit te presenteren. Dit trekt de personen aan die vinden dat de organisatie bij hen past.”

Voor wie is de scriptie interessant om te lezen?

“Het is interessant voor alle vrijwilligersorganisaties die te maken hebben met recruitment via advertenties. Bovendien kan het ook interessant zijn voor personen die werken in Human Resources of Marketing, gezien mijn thesis zich met name richt op content marketingstrategieën voor wervingsadvertenties. Er staan naast de conclusie van hierboven ook nog veel andere praktische aanbevelingen in mijn scriptie die ik heb verzameld over de verbetering van taal en beeld in vrijwilligers wervingsadvertenties.”

Welke concrete aanbevelingen voor de praktijk zou je kunnen geven?

“Gebruik humor in de taal van je wervingsadvertentie zorgvuldig: veel personen knapten helemaal af op humor in de taal van een advertentie. Verder is de gouden regel: wees eerder specifiek dan algemeen. Wees duidelijk waarvoor je vrijwilligers nodig hebt, waar het vrijwilligerswerk zich afspeelt (locatie), hoeveel tijd het van iemand vraagt, en wie je precies zoekt. Een andere aanbeveling is om duidelijk te maken wat de uitkomst is van het vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld: “Een uurtje van jouw tijd maakt drie ouderen weer gelukkig”. Ook waren respondenten het er veelal over eens dat representatieve foto’s van het vrijwilligerswerk hen eerder zou aantrekken dan stock foto’s van het internet. Ten slotte is het handig de kleur en lettertype van je advertentie te coördineren met het doel van het vrijwilligerswerk. Is het serieus? Kies dan bijvoorbeeld voor wat meer blauwtinten. Is het werk voornamelijk plezierig? Kies dan voor roodtinten.”

Benieuwd geworden naar de verdere resultaten en inzichten uit deze scriptie? Je kunt deze in zijn geheel hier downloaden. 

 

5  reacties

Bregje Walraven 06-05-23 om 13:54

Beste allemaal,

Wat leuk om al jullie reacties te lezen! Super dat het zoveel interesse wekt.

Inderdaad, een nadeel van het kwalitatieve onderzoek in mijn scriptie is generalisatie. Er is gekozen voor dit type onderzoek in mijn thesis om meer diepgaande informatie van respondenten (o.a. achterliggende gedachten, meningen, behoeften en motivaties) te kunnen genereren. In mijn onderzoek heb ik, naast academische achtergrond, ook geprobeerd te kijken naar andere redenen die ervoor zouden kunnen zorgen dat een advertentie aantrekkelijker zou kunnen zijn voor een persoon. Bijvoorbeeld de definitie van, ervaring met, of motivatie om vrijwilligerswerk te gaan doen. Echter was er in mijn onderzoek zelfs met het bekijken van die factoren een deel onverklaarbaar, en volledig te wijden aan hoe een persoon iets interpreteerde (wat voor iedereen heel verschillend was). Het is daarom dat ik de aanbeveling maak de advertentie bij de organisatie te houden, omdat het afstemmen op persoonskenmerken op dit moment (of in mijn onderzoek) te moeilijk bleek te zijn.

De reden voor de aanbeveling tot meer specifieke dan algemene tekst in advertenties komt met name omdat bijna al mijn respondenten aangaven dat ze vaak specificiteit misten in vrijwilligersrecruitmentadvertenties. Respondenten gaven bijvoorbeeld aan dat ze advertenties links lieten liggen omdat ze dachten dat ze niet genoeg ervaring hadden voor het vrijwilligerswerk, het ze teveel tijd zou kosten, ze de locatie niet konden vinden, of het doel ervan niet konden inzien. Deelnemers vertelden dat als een specifieke tekst met hun wensen zou matchen, de advertentie een ‘ze zoeken mij!’ effect zou kunnen creëren, met als gevolg dat de advertentie meer aantrekkelijker was voor hen. Bovendien kwam dit resultaat overeen met het onderzoek van Acarlar & Bilgiç (2013) wat ook aangaf dat meer specifieke dan generale informatie in recruitment advertenties sollicitanten aantrok. Het is vanuit die redenatie dat ik tot deze aanbeveling kwam.

Echter betekent specifiek zijn in de tekst van je vrijwilligersrecruitmentadvertentie niet dat je niet open, welkomen en uitnodigend kan of moet zijn. Het betekent eerder dat je duidelijk bent. Is er te schuiven in de dagen en tijden? Zet het erin: ‘We zoeken iemand voor donderdag (maar daar valt ook in te schuiven!)’. Is een skill of een ervaring niet vereist? Zet het erin: ‘Administratieve skills zijn een pré, maar niet vereist’.

Het zou het zeer interessant zijn om dit fenomeen verder te onderzoeken. Ik zou dan ook iedereen die daarin geïnteresseerd is willen toejuichen! Mochten er nog meer vragen zijn, schroom me dan niet te contacteren hieronder of via bregjewalraven98@gmail.com.  

Diana van den Eijnden 04-05-23 om 11:27

Ik ben de scriptie gaan lezen, want ik vind de tips boeiend. Toch vraag ik me af of je de uitkomsten zo mag generaliseren. De onderzoeksgroep bestaat uit 20 mensen tussen de 20 en 28 jaar, allemaal universitaire (ex)studenten. Volgens mij loont het wel degelijk om een vacature af te stemmen op degene die je (ook) wilt bereiken, alleen niet als de verschillen zo minimaal zijn (business of engeneering (ex)student). En zeker moet je je niet anders voordoen dan je bent als organisatie, maar wel laten zien dat de mensen die je zoekt ook echt welkom zijn. Ben benieuwd hoe jij daarover denkt, Bregje!

Caroline van der Mijle 01-05-23 om 9:43

Aan de voorkant duidelijk zijn en verwachtingen managen is zeker belangrijk en daar hoort natuurlijk bij dat je op praktisch gebied duidelijk bent over zaken als ureninvestering, locatie, etcetera. Dot kun je combineren met open en uitnodigend zijn. Maar dan in het kennismakingsgesprek en niet in de vacaturetekst. 

Ik heb nl. vaak meegemaakt dat veelbelovende kandidaten een vacature direct al links laten liggen omdat bv de in de vacature genoemde werkdagen niet uitkwamen. Terwijl dan achteraf bleek dat er bijvoorbeeld best te schuiven viel met zo'n dag. Echt zonde!

Ook zie ik dat goede kandidaten soms afvallen omdat de betreffende organisaties zich niet flexibel op wilde stellen. Zo was er een klein kringloopwinkeltje dat al jaren op zoek was naar een secretaris. Daar reageerde iemand op die zelf altijd een winkel had gehad. Zij werd afgewezen omdat ze geen ervaring had met notuleren...

Ik begrijp deze opstelling van organisaties wel; zij hebben immers hun maatschappelijke doel voorop staan, het bieden van vrijwilligersplekken 'op maat' is vaak geen doel op zich. Het vraagt van een organisatie echt om 'lange termijn denken' en dat is in de waan van de dag echt moeilijk, merk ik. 

Simpelweg beginnen met andersoortige vacatureteksten is dan een goed begin om 'om te denken' 

Anne van Roosmalen 28-04-23 om 15:40

Jullie hebben beide gelijk! Huh, kan dat? Jazeker! Want open en uitnodigend zijn (en nieuwsgierig naar iemand talenten) kan juist goed gecombineerd worden met concreet zijn in wat de mogelijkheden zijn! Het een zit meer op houding/intentie/toon, het ander op praktisch. Combineren = extra impact vaak :)

Caroline van der Mijle 28-04-23 om 14:43

De 'Gouden Regel' van Bregje:  "wees eerder specifiek dan algemeen. Wees duidelijk waarvoor je vrijwilligers nodig hebt, waar het vrijwilligerswerk zich afspeelt (locatie), hoeveel tijd het van iemand vraagt, en wie je precies zoekt."....

....is precies het tegenovergestelde wat wordt geadviseerd in het trendrapport dat NLVoorelkaar i.s.m. de Erasmus Universiteit jaarlijks publiceert:

Daarin wordt nl. geadviseerd om vrijwilligersvacatures vooral 'open en uitnodigend' te maken in plaats van 'concreet en compleet.'

Een compleet en concrete vacaturetekst komt niet erg flexibel over, terwijl dat nu juist de trend is. Veel kandidaatvrijwilligers zijn al erg druk en zoeken flexibel vrijwilligerswerk dat ze makkelijker in kunnen passen in hun volle agenda.  

Over het algemeen denk ik dat de beste gouden regel is om uit te gaan van wensen en mogelijkheden van de vrijwilliger en daar de functie op aan te passen. Kortom: het is maatwerk. Of het nu om eenvoudig of complex vrijwilligerswerk gaat of om hoog- of laagopgeleide vrijwilligers. 

 

Partners:  Movisie

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.