#100verhalen | Diana - liefdeszuster

1741 keer bekeken 1 reacties

De Liefdesdokter: voor eerste hulp bij verbinden. Hoewel de naam doet vermoeden dat enkel stelletjes terecht kunnen bij de liefdesdokter, behandelen deze dokter en zusters werkelijk alle zaken van het hart: van liefde voor jezelf en elkaar tot liefde voor de stad en de kat.

Het concept van De Liefdesdokter is ontstaan doordat Inge van de Vorst, initiatiefnemer en zelf docent en relatiecoach, tijdens Serious Request geld wilde ophalen voor het goede doel. Ze toverde zich voor de gelegenheid om tot liefdesdokter, inclusief een wit jasje. Mensen konden zeven minuten een consult krijgen met betrekking tot allerlei liefdeszaken. Dat liep heel goed en Inge zag dat er kennelijk behoefte was aan zo’n luchtige vorm van verbinding maken met jezelf en elkaar. Diana van den Eijnden kwam als vrijwilliger bij de club toen ze na een burn-out de levenslessen die ze zelf had opgedaan wilde delen met anderen. “Ik zet me al mijn hele leven vrijwillig in, toen ik kind was liep ik met de collectebus langs de deuren voor zeehondjes en later deed ik van alles en nog wat. Wat dat betreft ben ik echt een Eindhovenaar: ik zie om me heen dat mensen in deze stad altijd heel veel delen en samen doen, daar ben ik supertrots op.”
In haar werk -ze is adviseur bij Eindhoven Doet, de vrijwilligerscentrale- ziet ze veel organisaties voorbijkomen en was op die manier al bekend met De Liefdesdokter. “Ik heb op een dag een liefdesconsult gehad en vanaf dat moment was ik echt verkocht!”

Optredens

Tijdens de optredens, want zo noemen ze het, kunnen mensen bij ‘dokter’ Inge terecht, maar ook bij alle liefdeszusters eromheen, zoals Diana. “Inge geeft echt consulten en geeft een ‘recept’ mee: een opdracht. De zusters doen alle zaken eromheen, zoals ludieke activiteiten en zogenaamde vaccinaties voor zelfliefde. Wij vragen niet naar heftige ervaringen, het blijft altijd luchtig, maar dat wil niet zeggen dat het niet serieus is. Mijn medevrijwilligers en ik zijn expres wat ludiek gekleed, omdat we merken dat mensen eerder over de drempel stappen om mee te doen. Ik speel geen typetje, ik ben het gewoon zelf, maar dan heel vrolijk gekleed als liefdeszuster.”
Ze gebruiken allerlei spelvormen om met mensen in gesprek te komen, bijvoorbeeld kaartjes met vragen als ‘waar ben jij nou trots op?’ Ook hebben ze sinds kort stickers met de tekst ‘100% mens’. “Ik leg dan uit dat elk mens imperfecties heeft en dat de optelsom van alles ons maakt tot wie we zijn. Als mensen bij elkaar een sticker opplakken, vragen we ze een compliment te geven aan de ander en zelf ook een compliment te ontvangen. Het is een simpele, maar goede manier om net een laagje dieper te komen. Mede door de hele entourage eromheen, zoals de caravan en de outfits, gaan mensen altijd met een goed gevoel weg.”

Dankbaarheid

Voor Diana zelf werkt haar inzet als liefdeszuster ook helend. Toen ze na een aantal heftige gebeurtenissen in haar leven in een burn-out terecht kwam, kreeg ze van anderen vaak de tip om goed voor zichzelf te zorgen. Ze had toen geen flauw idee hoe dat nou eigenlijk moest, maar toen ze het eenmaal had geleerd, wilde ze die kennis graag delen als liefdeszuster. “Door de optredens die ik geef, kan ik zelf geraakt worden. Toen ik vorig jaar ouderen met dementie en hun kinderen met elkaar in verbinding bracht, zag ik hoe een dochter emotioneel werd door de dankbaarheid die haar moeder toonde via de spelvorm. Mijn eigen moeder was ook dement en kon de dankbaarheid voor de vele mantelzorg die ik gaf niet uiten. Door de verbinding tussen die moeder en dochter, voelde ik zelf ook een beetje van die dankbaarheid.”

Op zo’n moment ben ik echt keiblij om een liefdeszuster te zijn.

De vrouwengevangenis

De dokter en zusters zijn te vinden op allerlei plekken: van personeelsfeesten tot het maandelijkse inloopspreekuur bij de bakker. Veel van de activiteiten vinden plaats in zorginstellingen. “We komen er niet alleen voor cliënten, maar ook voor medewerkers en vrijwilligers, want die zijn altijd heel goed in zorgen voor een ander, maar vergeten zichzelf nog weleens.”  Een van de meest bijzondere plekken waar Diana kwam, was de vrouwengevangenis. Toen ik een vrouw daar vanuit mijn hart complimenteerde met de keuze die ze had gemaakt om binnen de muren opleidingen te volgen en zich op de toekomst te richten, ketste ze het compliment eerst af, want ‘tuurlijk, wat moest ze anders doen?’. Ik legde haar uit dat ze ook andere keuzes had kunnen maken en ik zag dat ik door die toelichting toch tot haar doordrong en ze bedankte me. Op zo’n moment ben ik echt keiblij om een liefdeszuster te zijn.”
Voor het volgende evenement trekt ze weer haar verpleegstersjurkje aan, doet rode lippenstift op en stopt een bloem in het haar. Wel een optreden, maar geen typetje. Alle vragen en adviezen komen vanuit het hart: 100% mens, 100% liefdeszuster, 100% Diana, zo ziet ze het.

PS Wie ook eens wil ervaren hoe het is om je eigen liefdeszuster of -broeder te zijn, heeft geluk. Op Valentijnsdag geeft Diana samen met Inge een workshop waarin liefde op verschillende manieren in het licht wordt gezet. “Kosteloos, maar onbetaalbaar.” 

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Eindhoven.
> Meer info over De Liefdesdokter.

 

1  reacties

Mark Molenaar 03-02-21 om 13:15

Wat een mooi verhaal Diana van den Eijnden en natuurlijk Annemieke Dubbeldeman ! Fijn om met jullie te werken!

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen