Prokkel is het zelfstandig naamwoord en prokkelen het werkwoord. In de Van Dale staat het nog niet, dus Lisa legt het uit: “Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder.” In het geval van Lisa en Hanneke is Lisa degene met een licht verstandelijke beperking, maar zoals ze alletwee vinden: “Eigenlijk heeft iedereen beperkingen, niemand is perfect.”
Ze hebben elkaar ontmoet op een evenement waar ze voor hun werk waren. Hanneke als zelfstandig tekstschrijver voor een opdrachtgever en Lisa voor haar werkgever Estinea, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. Ze werkt er als ervaringsdeskundige en geeft gastlessen op een MBO over het leven met een beperking en alles wat erbij komt kijken.
Theatermaatjes
Op het evenement ontdekten de dames dat ze een klik hadden en een gezamenlijke hobby: naar het theater gaan. “Hanneke nodigde mij uit om mee te gaan naar een voorstelling en sindsdien spreken we geregeld af en zijn we theatermaatjes. Het leukste tot nu toe was een toneelstuk in het steengroevetheater, een mooie plek.” Lisa zit niet alleen graag in het publiek, maar voelt zich ook zeer thuis op de planken en speelde al enkele malen mee als figurant in voorstellingen, waaronder in dat Gelderse theater.
De dames zijn elkaar toevallig tegengekomen en hebben zichzelf als het ware gematcht, maar prokkelduo’s worden ook actief gevormd door de Stichting Prokkel, die mensen met en zonder beperking aan elkaar koppelt voor een date. Het doel van deze afspraken is dat mensen samen wat leuks doen, elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren. In principe gaat het om eenmalige activiteiten, maar het staat mensen vrij vaker af te spreken.
Vooroordelen
Over mensen met een beperking bestaan helaas vaak vooroordelen, weet Lisa en ook Hanneke. “Voordat ik een opdrachtgever had die zich bezighield met deze doelgroep, had ik zelf het idee dat deze mensen minder konden en een beetje buiten de maatschappij vielen.” Mede dankzij de omgang met Lisa weet Hanneke inmiddels beter. “Ik zie dat veel mensen met een verstandelijke beperking veel kunnen en dat de maatschappij voor deze mensen moeilijk in elkaar zit.” Ze ziet het tegenwoordig als een uitdaging om te kijken hoe de samenleving hier en daar meer ingericht kan worden op mensen met een beperking.
Lisa loopt zelf ook geregeld tegen de barrières aan die er voor mensen met een beperking kunnen zijn, maar heeft zelf geen last van haar beperking. Ze heeft werk, vele hobby’s en een fijn theatermaatje. Hanneke geniet van haar gezelschap. “Ik vind Lisa een heerlijk positief mens. Ze is opgewekt en klaagt nooit. Het is echt fijn om met haar om te gaan.”
Prokkelavontuur
Hoewel ze naar eigen zeggen niet veel heeft met politiek Lisa ze toch ingegaan op de uitnodiging van Stichting Prokkel om als vrijwilliger een stembureau in Varsseveld te bemannen. Hanneke gaat op haar beurt weer mee als vrijwilliger om Lisa in dit avontuur te begeleiden en om te kijken of de procedures voor mensen met een verstandelijke beperking te snappen zijn. “Ik vind politiek wel een belangrijk onderwerp, maar ik snap dat het voor Lisa anders is. De onderwerpen en het taalgebruik in de politiek zijn niet vanzelfsprekend voor iedereen te begrijpen. Door te prokkelen willen we daar graag iets aan veranderen.” Voor deze ene dag is Hanneke net als Lisa vrijwilliger, maar de volgende keer dat ze elkaar zien zijn ze gewoon weer theatermaatjes, zo zien ze dat. Lisa raadt anderen aan om ook eens op prokkelavontuur te gaan. “Je ontmoet mensen die je anders niet snel zal tegenkomen.” Tijdens zo’n date kwam zij jaren geleden eens op het mediapark terecht, waar ze bij de opnamen van Het Knoop Gala ook nog eens haar idool Simone Kleinsma ontmoette. Haar droom laat zich dan ook niet moeilijk raden: nog eens op de planken staan met Simone. En laat Hanneke nou tekstschrijver zijn. Wie weet komt er nog eens een samenwerking van, noem het een prokkel, maar eerst de verkiezingen!