#100verhalen| Aimée en Bas - ervaringscoaches

744 keer bekeken {0} reacties

Hoewel ze beiden jong zijn, hebben ze al het een en ander meegemaakt in het leven. Ze zetten hun ervaringen nu positief in om andere jongeren te helpen. Bas en Aimée zijn onderdeel van een team jongerencoaches in de gemeente Haarlemmermeer en hopen met hun inzet een verschil te kunnen maken.

Aimée is 19 en Bas 26. Ondanks dat ze alle twee in het tweede jaar van de studie Toegepaste Psychologie zitten, kennen ze elkaar niet uit de collegebanken, maar van de stage die ze kozen. Bas is naar eigen zeggen vrij kieskeurig en is na veel uitproberen nu hij halverwege de twintig is, uitgekomen bij zijn ‘droomstudie’. “Toen ik op zoek ging naar een stageplek, vond ik veel niet zo interessant en stak het project JEC Haarlemmermeer er met kop en schouders bovenuit. Ik ben er meteen opgedoken.” JEC staat voor ‘Jongeren ErvaringsCoaches’, een project waarbij jongeren zich als ervaringscoach op vrijwillige basis inzetten voor andere jongeren. Aimée was al net zo enthousiast als Bas. “Ik herkende mezelf meteen in de vacature en was op zoek naar iets betekenisvols, vandaar dat ik heb gereageerd.”
Hoewel ze bij JEC kwamen als stagiair, zijn ze inmiddels eveneens vrijwilliger. Voor een stage zet je je een bepaald aantal uren in, maar Bas en Aimée doen inmiddels al veel meer, omdat ze het project fantastisch vinden en willen ook na hun stagetijd bij JEC blijven.

Coaches en coachees

Binnen het project zijn jongeren actief met diverse achtergronden die andere jongeren helpen die iets soortgelijks meemaken. De coaches en coachees, zoals ze dat noemen, kunnen te maken hebben of hebben gehad met pesten, drugs, het overlijden van dierbaren of bijvoorbeeld huisgenoten met psychische problemen. Dat laatste geldt voor Bas. “Ik zorgde al vroeg voor een familielid met psychische problemen. Later ben ik ook veel op straat gaan rondhangen.”
Aimée heeft te maken gehad met een vervelende relatie en hoopt andere meiden te laten zien dat ze niet alleen zijn. “Zelf heb ik me heel eenzaam gevoeld en dacht echt dat ik de enige was in zo’n situatie. Ik hoop als coach andere meiden te kunnen helpen.”
De jongeren die coach willen worden, volgen eerst een lange en grondige training zodat ze goed beslagen ten ijs komen. Vervolgens wordt gekeken naar de juiste matches met de jongeren die hulp nodig hebben. Ze kijken daarna samen hoe ze het traject willen invullen.

Zelf heb ik me heel eenzaam gevoeld en dacht echt dat ik de enige was in zo’n situatie.

Rolmodellen

Voor Bas, die ook de training heeft afgerond, is het coachen al begonnen. Zijn coachee is een jongen die op de middelbare school. “Hij hangt veel op straat hangt en zou op het verkeerde pad kunnen raken. Dat is zonde, want hij heeft heel veel in zijn mars; hij is slim en creatief.” Zelf houdt Bas wel van gezelligheid en is zelf veel creatief bezig: momenteel houdt hij zich bezig met glow-in-the-dark-art. De koppeling met zijn maatje is dan ook niet toevallig. In de korte tijd dat ze aan elkaar gematcht zijn, heeft Bas al veel kunnen betekenen voor de jongen. “Ik ben met hem gaan zitten en we hebben een cv gemaakt, zodat hij een bijbaantje kan zoeken. Daarin staan nu zijn doelen, hobby's en karaktereigenschappen. Ook ben ik op zoek naar een studioplek voor hem, want hij rapt. Ik voel me een beetje een oudere broer zo.” Hoe stoer zijn coachee ook is, heeft hij wel te kennen gegeven de hulp van Bas erg fijn te vinden. In straattaal natuurlijk, want daarin kunnen ze elkaar ook wel vinden. Bas hoopt dat hij de jongen kan helpen zijn droom te verwezenlijken: hij wil na de middelbare school een creatieve opleiding doen.
Aimée hoopt spoedig net zo’n rolmodel te kunnen zijn als Bas. Ze heeft de training succesvol afgerond en is in afwachting van een match. “Ik heb heel veel zin om met de jongeren aan de slag te gaan. In de tussentijd houd ik me bezig met het geven van voorlichting over het JEC op scholen, ook erg leuk. Momenteel bereid ik een presentatie voor over pesten.”
Aimée en Bas zijn niet alleen maar rolmodellen voor de jongeren die ze coachen, maar voor alle andere jongeren. Ze hebben al jong in de gaten dat op een positieve manier een verschil kunnen maken betekenisvol is voor zichzelf en anderen. Goed bezig!

Foto: Twan Poulain

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Wil je je ook inzetten in gemeente Haarlemmermeer? Kijk hier.
> Lees hier meer over de JEC.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen