DNA
Marc Gelissen zelf is de Pater Familias van team Bizzomate. “Hier op de werkvloer kennen we geen managers. Samen met vijf anderen gids ik ons bedrijf, zo noemen we dat.” Bedrijfskundige Marc startte samen met twee partners acht jaar geleden Bizzomate op. Ze gingen samen zitten om antwoord te geven op de vraag ‘Wat willen we zijn?’. “We hadden alle drie al eerder bedrijven gehad en vonden het belangrijk eerst een bedrijfscultuur vast te stellen en erna pas te bedenken wat we zouden gaan doen. Plezier, passie, prestige en professionaliteit werden onderdeel van ons DNA. Hard werken, hard lachen, zo gaat het bij ons. Wie ’s ochtends de deur door komt en geen zin heeft om te lachen, kan bij wijze van spreken weer terug naar huis.” De mannen vonden ook dat er meer moest zijn dan alleen geld verdienen en hebben vanaf de start afgesproken dat iedereen die in dienst van het bedrijf is, 10% van de werktijd kan besteden aan het inzetten voor maatschappelijke organisaties.
Marc is de enige van de oprichters die nog in het bedrijf actief is en krijgt vaak verbaasde reacties van andere bedrijven over de manier waarop Bizzomate is ingericht. “Mensen vragen me hoe het kan dat onze mensen tien procent van werktijd niet besteden aan bedrijfsactiviteiten.”
Goed personeel en laag ziekteverzuim
Voor Marc is het simpel: het levert andere voordelen op die al dan niet in geld uit te drukken zijn. “Allereerst levert het al een personeelsselectie op. Goede ITers zijn niet makkelijk te krijgen en we hebben gemerkt dat we met ons sociale karakter de juiste mensen bij ons in huis krijgen. Niet alleen zijn ze goed in hun werk; ze passen ook binnen het team, omdat we dezelfde normen en waarden delen.”
Doordat er samen aan projecten wordt gewerkt die los staan van werk, leren de werknemers elkaar op een andere manier kennen en dat vergroot de teamspirit volgens Marc. “Een kijkje in de keuken bij allerlei maatschappelijke organisaties en op plekken waar je anders nooit komt, vergroot je relativeringsvermogen. We zijn weleens bij mensen thuis geweest om de boel op te knappen en dan schrik je echt wel even. Dat er mensen zijn die in een enorme rotzooi leven, omdat ze psychische problemen hebben, dat zie je normaal gesproken nooit. Als je dan wel achter de voordeur komt, besef je hoe goed je het zelf hebt.” Iets voor een ander doen, geeft een goed gevoel, merkt Marc bij zichzelf en zijn collega’s.
Dat het ziekteverzuim bij Bizzomate zo laag is, komt volgens Marc mede door de inrichting van het bedrijf. “Juist omdat collega’s goed matchen, leren relativeren en persoonlijk groeien doordat ze zich vrijwillig inzetten, zitten ze goed in hun vel en dat komt henzelf en het bedrijf ten goede.”
Ownership
De werknemers dragen zelf een project of organisatie aan waarvoor ze zich willen inzetten. “Op die manier zorgen we dat het echt iets van hunzelf is. Andere collega’s haken dan aan wanneer er iets moet gebeuren.”
De medewerkers hebben zelf de verantwoordelijkheid een plan te maken die in elk geval aan één ding moet voldoen: uitdaging. “We willen dat mensen wel een beetje uit hun comfort zone komen en ook echt wat kunnen leren en groeien. Ze mogen in elk geval niks doen wat met hun werkexpertise te maken heeft, dat is veel te makkelijk. Om de paar maanden kijken ze dan met de groeicoördinator welke impact ze hebben gemaakt.” Dat iets dat een kleine moeite is voor een vrijwilliger, een groot effect kan hebben op iemands leven, merkte Marc toen hij hoorde dat een vrouw waarbij een aantal collega’s een paar uurtjes hadden geschilderd, sindsdien elke dag vrolijk wakker werd. “Dat je een jaar nadien nogmaals bedankt wordt. Ongelofelijk toch, wat een verschil die paar uurtjes kunnen maken?”
Elke vrijdagochtend of -middag verlaten daarom vele Bizzomates de kantoren in Schiphol-Rijk, Dordrecht en het Limburgse Valkenburg om ergens de handen uit de mouwen te steken. Plastic vissen, sportlessen geven, tuinieren, koekjes bakken, taalcoachen, de inzet is divers.
Zelf doet Marc aan allerlei projecten mee en is hij een vast maatje van een man met schizofrenie die al dertig jaar in een instelling woont. “Als ik er dan heen ga en ik heb een chagrijnige kop, dan ga ik er weg en dan denk ik ‘Hee Gelissen, niet zeiken jongen, je hebt het zo goed.’ Dat relativeert wel hoor, dat zo’n man twee weken zit te wachten om weer wat leuks met je te doen.” Dus komt Marc weer positief en lachend op kantoor en dat is maar goed ook, anders komt hij er niet in.
Voor meer tips, vraag de gratis toolkit Good Busy aan.