Deze oplossingen kunnen bestaan uit:
- reageren op internetconsultaties van wetswijzigingen of nieuwe wetgeving;
- politiek informeren over knelpunten in wetgeving;
- in gesprek gaan met ambtenaren van ministeries;
- reageren op het regeerakkoord bij een nieuw kabinet;
- blogs schrijven over praktijkvoorbeelden van wetgeving;
- nieuwe informatie toevoegen aan de dossiers wet- en regelgeving;
- informatiebladen maken over wet- en regelgeving.
Het netwerk Wet- & Regelgeving werkt met een speerpuntenprogramma waarin voor een aantal jaren doelen worden gesteld. Voor de komende tijd richt het netwerk zich op proportionaliteit. Wetgeving is in de regel generalistisch waardoor vrijwilligersorganisaties aan dezelfde voorwaarde moeten voldoen als bedrijven en professionele instellingen. Maar vrijwilligersorganisaties beschikken niet over werknemers die 40 uur per week werken voor het invoeren van de regels. Het zijn vrijwilligers die dat in hun avonduren erbij moeten doen. Daarvoor is het nodig dat bij invoering en handhaving van wet- & regelgeving met proportionaliteit rekening wordt gehouden. In het vrijwilligerswerk gaan geen gigantische bedragen om, waardoor de maatregelen uit de wetgeving over witwassen niet of nagenoeg niet van toepassing moet zijn voor vrijwilligersorganisaties.
Gezamenlijke lobby
Met de leden van het netwerk wordt zoveel mogelijk gezamenlijk opgetreden bij lobbyactiviteiten die specifiek gaan over wetten en regels. Dat is niet altijd mogelijk omdat deelnemers verschillende belangen hebben. In dat geval worden wel alle deelnemers geïnformeerd over de lobby van een van de deelnemers.
Meedoen aan het netwerk Wet- en Regelgeving?
Ben je geïnteresseerd in het bijwonen van een netwerkbijeenkomst of wil je structureel bijdragen? Neem graag contact op met Adam van Bergeijk.