Wat is agressie?
“Agressie is gedrag wat iemand inzet om - bewust of onbewust - iets kapot te maken, een ander schade te berokkenen, en/of duidelijk te maken wat hij wel of niet wil. Het gedrag overschrijdt de grenzen van wat algemeen acceptabel is in dit soort situaties en roept gevoelens van angst, pijn, verdriet en/of boosheid bij de ander op.” - Idee, psychologisch bureau.
Waar kun je terecht voor advies?
Eigen koepelorganisatie
Veel koepelorganisaties beschikken over een vertrouwenspunt. Zij kunnen je adviseren over de stappen die je kunt nemen om agressie binnen de organisatie te voorkomen en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.
De politie kan je adviseren wanneer binnen jouw organisatie agressie heeft plaatsgevonden. Ze kunnen je adviseren over de te nemen stappen en welke mogelijkheden een slachtoffer heeft. Bel 0900-8844 of neem contact op met je wijkagent.
De organisatie Slachtofferhulp kan een slachtoffer van agressie bijstaan. Ze hebben een vertrouwenspersoon beschikbaar die het slachtoffer kan begeleiden; ook wanneer deze aangifte wilt doen.
Sommige afdelingen van de GGD kunnen jou als organisatie adviseren wanneer agressie een probleem vormt. Zij kunnen je inzicht geven in de stappen die je kunt nemen om agressie binnen de organisatie te voorkomen en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.
Is jouw organisatie aangesloten bij een sportbond? Dan kun je advies inwinnen bij het Centrum Veilige Sport. Ook de vertrouwenscontactpersoon van jouw sportbond kan je te woord staan en van advies voorzien.