“Seksuele intimidatie is: Enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal, digitaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd”. - Centrum Veilige Sport
Binnen sommige branches is een meldplicht voor seksuele intimidatie in werking. Bestuurders zijn in dit geval verplicht om signalen van seksuele intimidatie direct te melden. Weten of ook jouw organisatie meldplicht heeft? Vraag het na bij je koepelorganisatie.
Eigen koepelorganisatie
Veel koepelorganisaties beschikken over een vertrouwenspunt. Zij kunnen je adviseren over de stappen die je kunt nemen om seksuele intimidatie binnen de organisatie te voorkomen en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.
Het Centrum Seksueel Geweld biedt hulp en ondersteuning aan slachtoffers van aanranding en verkrachting.
Stopitnow! is een hulplijn voor mensen die worstelen met (seksuele) gevoelens voor kinderen. Ook wanneer je iemand in de omgeving kent met deze problemen, kun je bij StopitNow! terecht.
Ook de politie kan je van advies voorzien en biedt mogelijk oplossingen voor slachtoffers van seksuele intimidatie. Bel 0900-8844 of neem contact op met je wijkagent.
De organisatie Slachtofferhulp kan een slachtoffer van seksuele intimidatie bijstaan. Zij hebben een vertrouwenspersoon beschikbaar die het slachtoffer kan begeleiden; ook wanneer deze aangifte wilt doen.